in

VRSAR: Odgajateljice u štrajku održale prosvjed i najavile otkaze ne bude li konačnog dogovora

Foto Tanja Kocijančić

Na Trgu Degrassi u Vrsaru, ispred općinske zgrade, danas je održan najavljen prosvjed odgojiteljica uz dječjeg vrtića Tići. Prosvjed je nastavak štrajka koji je krenuo prije mjesec i pol, pokrenut zbog nezadovoljstva kolektivnim pregovaranjem i ponuđenom plaćom koja nije u razini zakonom određene. U međuvremenu uspjele su dogovoriti bruto plaću od 1.513 eura, ali ne i potpisivanje kolektivnog ugovora. Sinoć je na sjednici Općinskog vijeća Vrsara dogovoreno da će načelnik proučiti dostavljen prijedlog kolektivnog ugovora, te ga eventualno drugi tjedan potpisati. To nije bilo dovoljno za otkazivanje najavljenog prosvjeda.

Foto Tanja Kocijančić
Foto Tanja Kocijančić

Na prosvjedu je tako danas bilo stotinjak odgajateljica iz brojnih istarskih mjesta i nekoliko gradova iz Hrvatske, zatim članovi sindikata, prijatelji i roditelji. Bilo je puno transparenata s porukama, glasnog zviždanja, emocija pa čak i suza.

Predsjednica Sindikata obrazovanja, medija i kulture Hrvatske Božica Žilić do petka je dala rok općini da se očituje vezano za kolektivni ugovor i plaćanje dana provedenih u štrajku (ponuđeno im je zasad da će platiti 50 posto op.a.). Dodala je da su blizu rješenja te kako se nadaju do petka postići konačan odgovor, kako bi se odgajateljice u ponedjeljak vratile na posao. Naime, tijekom šest tjedana štrajka u vrtiću Tići u Vrsaru i Funtani djeci se pruža njega i skrb, ali ne provodi se odgojno-obrazovni program. Ne bude li dogovora, kazala je, mogu očekivati da će dio odgojiteljica dati otkaz.

-Ovdje smo danas da načelniku Vrsara i Funtane kažemo: Dosta je, nećemo tako!, rekla je Žilić i poručila da nažalost ne čine dovoljno da bi se ova situacija razriješila, odnosno štrajk prekinuo.

Foto Tanja Kocijančić
Foto Tanja Kocijančić

-Sindikat je prihvatio da se trenutno ostane na pozicijama plaća koje su se pomaknule kroz proces kolektivnih pregovora, ali tu se još uvijek radi o značajnom zaostajanju u odnosu na zakonske plaće (za oko 400 eura op.a.), pod uvjetom da se dani u štrajku odgojiteljicama plate i da se potpiše kolektivni ugovor, rekla je Žilić.

Prisutnima se obratila i sindikalna povjerenica u vrtiću Tići, Adrijana Ivković, koja je kazala da su bile prisiljene organizirati prosvjed, jer je njihovo demokratsko i zakonsko pravo izraziti nezadovoljstvo s pregovorima koji su tekli lani od studenog. Nada se da će potpisati kolektivni ugovor, ako ne do kraja tjedna, onda početkom sljedećega, jer im taj dokument daje pravnu sigurnost i važniji je od izjednačavanja plaća s učiteljima u osnovnim školama.

Foto Tanja Kocijančić
Foto Tanja Kocijančić

Voljni su, dodala je, prihvatiti sada ponuđen iznos od 1513 eura bruto prema staroj zakonskoj odredbi, te da im se isplati samo polovica dana provedenih u štrajku, uz uvjet potpisivanja kolektivnog ugovora. Potpisivanje kolektivnog najesen nikako im nije prihvatljivo, kaže Ivković.

– Meni i kolegicama Anici Knezek i Petri Liović koje su sa mnom bile u štrajkaškoj sobi ravnateljica vrtića Manuela Janko zabranila je boravak te nas izbacila van, navela je Ivković.

Bojan Pilipović, koordinator za roditelje u udruzi Sidro iz Zagreba, kazao je da je sramota da ljudi kojii su se školovali za ovo časno zanimanje svoja prava moraju tražiti na cesti.

Majka blizanaca Sabina Miler iz Funtane došla je u ime roditelja pružiti podršku odgajateljicama. Spomenula je da je stanje u njihovom vrtiću katastrofalno.

– Naša djeca trenutno ne dobivaju adekvatno obrazovanje i skrb, radnice koje su ostale raditi nisu stručne ili ih ima premalo. Odgajateljice koje su u štrajku su žene koje su postale naša obitelj, tako da ostajemo uz njih do kraja, kazala je Miler.

Foto Tanja Kocijančić
Foto Tanja Kocijančić – Prosvjed u Vrsaru

Riječi podrške odgajateljicama uputili su još i predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) Mladen Novosel i predsjednica udruge Sidro Katarina Turković Gulin.

Podsjetimo još jednom. Sindikata obrazovanja, medija i kulture Hrvatske traži izjednačavanje plaća zaposlenih u vrtiću s plaćama zaposlenih u osnovnim školama, a sve sukladno članku 51. Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju koji predviđa minimalnu plaću od 1.903 eura bruto.  Ustupak koji je Sindikat bio voljan napraviti jest da se do izjednačenja plaće dođe kroz dva kruga povećanja – s 1. lipnjem i s 1. prosincem 2024. godine.

Na Facebooku smo objavili videa i fotografije s prosvjeda. Pogledajte linkove:

https://www.facebook.com/istraterramagicanews/posts/pfbid01L3ks85PJq1KNpPtxZGkCV6rfGfKUpgM2tQzVp2PW9SUbpjY3mmGFDdYuhJuKdqfl?notif_id=1718196531700122&notif_t=feedback_reaction_generic&ref=notif

https://www.facebook.com/istraterramagicanews/posts/pfbid0kucAVffMVSUJWgsk3MzSkqQ3y4CWNvVk18MWEBYbm8DvWCGDAwB4yVHQ9iHzwmAwl?notif_id=1718197213658675&notif_t=feedback_reaction_generic&ref=notif

Foto Grad Poreč

Nastavlja se obnova zgrada u starogradskoj jezgri zahvaljujući sredstvima Grada Poreča

osnovna škola finida

Odlične vijesti iz OŠ Finide Poreč: U žestokoj konkurenciji dobili prvi Erasmus + projekt vrijedan 46.000 eura