in

Nedostatak radnika skupo ga koštao: “Morao sam zatvoriti restoran”

Ilustracija Pixabay

Službeno nedostaje oko 20 tisuća turističkih radnika, neslužbeno, ta se brojka množi s tri. Najveći broj objekata koji su i prije poslovali, otvorit će ove godine, ali je stvar u tome da će raditi sa smanjenim brojem radne snage i neadekvatno obrazovanom radnom snagom.

Poput Istre i Kvarner je oduvijek među turističkim prvacima, ali sada je među onima koji su u najgoroj situaciji po pitanju nedostatka radnika. Nikola je morao zatvoriti jedan od svojih restorana u Rijeci, jer nije imao tko raditi.

“Svako toliko bi netko otišao, dobivali su nemoralne ponude i za sezonu i za neke druge varijante. Odlazak iz Hrvatske, nezadovoljstvo radnika i jednostavno smo bili prisiljeni, nismo mogli ostati na pola broja radnika”, rekao je predsjednik Nacionalne udruge ugostitelja, Nikola Eterović.

U ovom drugom se krpaju. Iako je vlasnik, odrađuje i konobarske smjene.

Najveći broj objekata koji su i prije poslovali, otvorit će ove godine, ali je stvar u tome da će raditi sa smanjenim broje radne snage i neadekvatno obrazovane radne snage.

Jer domaćih nema, a za strance su procedure prekomplicirane, piše RTL.

“Mi danas imamo situaciju, koja nije identična u svim situacijama, odnosno ispostavama policijskih uprava. Negdje se radne dozvole čekaju tri do četiri tjedna, a negdje imamo situaciju četiri do pet mjeseci”, kaže direktor Hrvatske udruge turizma, Veljko Ostojić.

Cijeli članak pročitajte na linku https://www.rtl.hr/vijesti/hrvatska/sezona-je-pred-vratima-a-turistickih-radnika-kronicno-nedostaje-morao-sam-zatvoriti-restoran-0ac591ae-d6cb-11ec-8ded-6e7dc27df2db

Ilustracija - Foto visuals3Dde za Pixabay covid korona corona virus

Je li Covid-19 povezan s neobjašnjivim slučajevima teškog hepatitisa u djece?

Foto Studio Sonda

VIŽINADA: Sonda organizirala radionicu fotografije za osobe s Downovim sindromom