in

Nova pravila za ugostiteljske objekte – HZJZ objavio 11 mjera koje moraju ispuniti da bi mogli raditi

Ilustracija Pixabay

Šef HZJZ-a Krunoslav Capak gostovao je u emisiji U mreži prvog na HRT-u te komentirao određeno popuštanje mjera, te nova pravila Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo za rad ugostiteljskih objekata i posluživanje hrane unutar njih.

– Dopustili smo da to bude dostava hrane ili drive-in. Sad smo još dodatno pojasnili kako to izgleda. Nije drive-in ako vi stavite stol na cestu i na njemu se predaje hrana.

Treba biti posebno mjesto gdje se plaća i gdje se preuzima. To može biti na jednom stolu koji ne može biti na javnoj prometnici, on npr. može biti na prozoru, na vratima ili odmah ispred. Tu moraju biti dvije osobe da jedna predaje, a druga naplaćuje hranu ili jedna osoba koja mora svaki put dezinficirati ruke i ostalo.

Napravili smo 11 točaka funkcioniranja svih restorana, stavili na našu web stranicu i podijelili Stožerima, rekao je Capak.

Donosimo svih 11 točaka koje je HZJZ objavio za ugostiteljske objekte.

Upute za ugostiteljske objekte

Dopušta se obavljanje rada ugostiteljskim objektima iz skupina: Restorani, Barovi (kavana, pivnica, buffet, krčma i klet) i Cattering objekti uz pridržavanje svih protuepidemijskihmjera i strogih mjera socijalnog distanciranja na način kako slijedi:

1. Zabranjeno je usluživanje jela, pića i napitaka u samom objektu.

2. Naručitelj preuzima kupljeno na vratima, prozoru ili neposredno ispred vrata objekta.

3. Potrebno je osigurati pridržavanje najviših higijenskih standarda te držanja razmaka ograničenog broja kupaca kako bi se smanjio fizički kontakt i održao propisani razmak od 2 metra između kupaca, prodavača i kupca, te prodavača međusobno ukoliko jedan naplaćuje a drugi izdaje.

4. Preporuča se gdje nije drugačije uređeno postavljanje pregrade/zaštite odpleksiglasa ili drugog dezinficijensima perivog materijala kako bi bili ispunjeni sviuvjeti i sigurnosne mjere za zaštitu kupaca i prodavača.

5. Ukoliko je moguće, preporuča se plaćanje beskontaktnim karticama.

6. Za postupak plaćanja gotovinom preporuča se da kupac najprije stavi novac na pult i potom uzme izvraćeni ostatak a nakon svakog kupca se pult dezinficira.

7. Proizvod (napitak, obrok i slično) treba naručiti i platiti na mjestu koje je odvojeno odmjesta izdavanja/preuzimanja narudžbe (odnosno da jedna osoba preuzimanarudžbu i naplaćuje, a druga izdaje naručeno), ukoliko to nije moguće organizirati, prodavač mora obavezno dezinficirati ruke između naplate i izdavanja narudžbe te dezinficirati površinu/pult na kojem se vrši naplata i izdavanje narudžbe između te dvije aktivnosti.

8. Osigurati da se ne stvaraju gužve, te da se jasne upute o tome stave na sve ulazevidljiva mjesta.

9. Ukoliko je moguće preporuča se osigurati protočnost kupaca na način da suodvojeni ulaz/prilaz od izlaza/odlaska.

10. Na vidljivim mjestima istaknuti upute i preporuke za pridržavanje općih pravila ohigijeni te strogoj mjeri fizičke udaljenosti.

11. Ako je organiziran drive-in sistem zabranjen je izlazak iz automobila i moraju sepoštivati mjere navedene pod točkama 3., 7. 10.

Porečki umirovljenici bez aktivnosti – Iako uz drastično smanjenje troškova, GALIJA će i dalje ploviti

Veli Maj: Nova prometnica, nogostup i javna rasvjeta za Kampac