in

NOVIGRAD: Neapolis kupio halu u Poslovnoj zoni Vidal u kojem će smjestiti svoje sjedište

Buduća hala Neapolisa u Poslovnoj zoni Vidal

Na posljednjoj, 35. sjednici Gradskog vijeća Grada Novigrada, održanoj 13. travnja, prihvaćen je prijedlog Odluke o davanju suglasnosti za zaduživanje trgovačkom društvu Neapolis Novigrad.

Hala u Poslovnoj zoni Vidal koju će kupiti Neapolis

Neapolis je Gradu, kao njegovom osnivaču i stopostotnom vlasniku, podnio zahtjev za dodjelom suglasnosti za zaduživanje u iznosu od  2.300.000 kuna, za potrebe kupnje poslovne hale u Poslovnoj zoni Vidal.

„Radi se o hali u koju bismo preselili kompletno skladište i Upravu. Naime, skladište nam se trenutno nalazi u stambenoj zoni, i to u staroj zgradi industrijsko-poljoprivrednog kombinata, dok su prostorije Uprave u najmu kod privatne tvrtke. Želja nam je, stoga, objediniti skladište i Upravu na jednome mjestu“, o novom je projektu nešto više rekao Patrik Fabac, član uprave Neapolisa.

Nadalje, Fabac objašnjava kako je prvotna zamisao bila započeti graditi halu u industrijskoj zoni. No, u navedenom bi se slučaju radilo o puno većoj investiciji koja bi shodno tome iziskivala i veća zaduženja. S obzirom na novonastalu situaciju s koronavirusom koja je uvelike pogodila sve sektore, pa tako i ovu tvrtku, odlučili su se okrenuti drugom rješenju.

Ukazala im se prilika otkupa spomenute nekretnine na stečajnoj dražbi od Porezne uprave, pri čemu su izlicitirali iznos od 2.200.000 kuna.

Kreditno zaduženje od 2,3 milijuna pokrit će tako vrijednost hale i porez na promet nekretnine, dok će nešto ostati i za primarno osposobljavanje prizemlja.

„Planiramo za početak postaviti velika mehanička vrata kako bi se prostor mogao zatvoriti i kako bismo mogli započeti skladištiti stvari. U međuvremenu će, u dogovoru s Gradom, u sadašnje skladište ući novi gradski poduzetnici kojima treba skladišni prostor, za kojim je potražnja uistinu velika“, pojašnjava Fabac.

Upravo zato će sa skladištem „požuriti“, no to neće biti slučaj s kancelarijama. Neko će vrijeme, veli Fabac, morati funkcionirati na dvije lokacije, s obzirom na to da je nova zgrada trenutno nedovršena, te na njoj moraju tek započeti s radovima.

Primjerice, na gornjem katu, gdje bi trebali biti smješteni uredi, postavljeni su samo zidovi, nema stropa, prozora, kao niti osnovne infrastrukture. Kako se Neapolis nije zadužio u kompletnom iznosu, troškove za uređenje snosit će sami, odnosno većinu radova planiraju ostvariti u svojoj režiji.

„Ne žuri nam se pa ćemo pokušati sve odraditi bez većih zaduženja. Ovisi i o tome kako će se pokazati ova sezona. Bude li dobra, možda ćemo i uzeti manji zajam“, zaključuje Fabac.

Možemo tako očekivati, prognozira on, kako će im trebati otprilike dvije godine kako bi osposobili kancelarije.

Podsjetimo, kao što je to rečeno i na Gradskome vijeću, kreditno zaduženje ostvarit će se kod Istarske kreditne banke Umag na rok otplate od pet godina i kamatnu stopu od 2,3 posto.

POREČU odobreno pola milijuna kuna za opremanje novog vrtića u Žbandaju

PAZIN: Gimnazija i strukovna škola Jurja Dobrile otvara novi prirodoslovno-matematički program