in

Novigradu opet najviša ocjena za transparentnost proračuna

Novigrad - Foto Tanja Kocijančić

Institut za javne financije (IJF) objavio je krajem lipnja rezultate osmog ciklusa istraživanja transparentnosti proračuna svih 576 hrvatskih lokalnih i regionalnih jedinica. Grad Novigrad svrstao se pritom ponovo među jedinice lokalne samouprave koje su na vrijeme i u odgovarajućoj formi objavile svih pet traženih proračunskih dokumenata.

Za potrebe ovog istraživanja proračunska transparentnost mjerila se brojem ključnih proračunskih dokumenata objavljenih na službenim mrežnim stranicama lokalnih jedinica, a to su u ovom ciklusu bili izvještaj o godišnjem izvršenju proračuna za 2020. godinu, polugodišnje izvršenje proračuna za 2021. godinu, prijedlog proračuna za 2022., izglasani proračun za 2022., te proračunski vodič za građane za 2022. godinu.

Ukupna prosječna proračunska transparentnost – mjerena brojem proračunskih dokumenata objavljenih na mrežnim stranicama županija, gradova i općina – iz godine u godinu se popravlja, te u ovom ciklusu iznosi 4,5 od mogućih 5, navodi se u rezultatima istraživanja.

Kako bi dobiveni rezultati bili što dostupniji i pregledniji, Institut je objavio INTERAKTIVNU KARTU koja prikazuje stanje u svim županijama, gradovima i općinama. Detaljna analiza istraživanja objavljena je OVDJE.

Podsjećamo kako je uz zadovoljavanje ovih kriterija transparentnosti javnih proračuna, koje je odredio Institut za javne financije, Grad Novigrad u međuvremenu učinio i korak dalje u transparentnosti te na mrežnim stranicama novigrad.hr dostupnom učinio digitalnu uslugu pod nazivom iTransparentnost. Riječ je o digitalnoj platformi koja omogućuje maksimalno transparentan uvid u financijsko poslovanje Grada, uz javno dostupan, detaljan i ažuran pregled svih isplata iz proračuna, sa svim relevantnim podacima.

Pored toga, iTransparentnost je jedan u nizu već postojećih mehanizama putem kojih Grad Novigrad konstantno osigurava otvoren i kvalitetan pristup relevantnim informacijama o svom radu, planiranim i realiziranim aktivnostima te financijskom poslovanju.

Izvor Grad Novigrad

NOVIGRAD uređuje gradske vrtove – Javite se ako ste zainteresirani za zakup

Foto TZ Tar-Vabriga

Koktelsi u Taru za Dan općine i feštu sv. Marije Karmelske