in

NOVIGRAD uređuje gradske vrtove – Javite se ako ste zainteresirani za zakup

Foto: www.novigrad.hr

S namjerom da realizira projekt tzv. gradskih ili urbanih vrtova, Grad Novigrad objavio je javni poziv kojim će se preliminarno utvrditi eventualni interes stanovnika Novigrada za ovaj projekt.

Riječ je naime o projektu koji se uspješno provodi u mnogim urbanim sredinama, a u okviru kojega gradovi ustupaju građanima na korištenje obradivo zemljište za vlastite potrebe, za uzgoj povrća, voća, začinskog bilja i drugih poljoprivrednih kultura primjerenih lokaciji i veličini ustupljenog prostora.       

Ciljevi provedbe ovog projekta u Novigradu – kao i u drugim sredinama – ogledaju se u poticanju lokalnog stanovništva na prirodni način uzgoja hrane za vlastite potrebe te na zdraviji način života kroz dobrodošlu fizičku aktivnost, što bavljenje vrtlarenjem svakako jest. Neki od benefita ovog projekta svakako su i razvoj ekološke osviještenosti, kao i povezivanje s prirodom te doprinos lokalnoj samoodrživosti. U praksi se često pokazalo kako projekti gradskih vrtova poboljšavaju kvalitetu života građana u socijalnom, zdravstvenom, ekološkom pa i ekonomskom smislu. Obrađivanjem gradskih vrtova građanima je omogućen ekološki uzgoj zdrave hrane, nerijetko se smanjuje opterećenja kućnog proračuna, a uvodi zdrav način korištenja slobodnog vremena.

Javnim pozivom, objavljenim početkom srpnja, pozivaju se tako svi zainteresirani građani Grada Novigrada da iskažu interes za primanje u zakup vrtnih parcela na dijelu zemljišta označenog kao k.č.br. 2564/1 k.o. Novigrad (zona Marketi) u svrhu uzgoja povrća, jagodastog i bobičastog voća, začinskog bilja i cvijeća, za vlastite potrebe. Površina pojedinačne vrtne parcele koja bi se davala u zakup iznosi 40 četvornih metara.

Podaci o zainteresiranosti za dodjelu vrtnih parcela prikupljaju se na propisanom obrascu koji se može preuzeti u pisarnici ili na službenim mrežnim stranicama Grada Novigrada-Cittanova (OVDJE). Ispunjeni obrazac je potrebno dostaviti osobno ili putem pošte na adresu Grad Novigrad-Cittanova ili slanjem ispunjenog obrasca na adresu elektroničke pošte: pisarnica@novigrad.hr

Javni poziv za prikupljanje interesa otvoren je do 31. srpnja 2022. godine.

Ovisno o iskazanom interesu, postupak davanja u zakup vrtnih parcela pokrenut će se raspisivanjem javnog poziva za podnošenje zahtjeva za davanje vrtnih parcela u zakup. Taj će se javni poziv raspisati i objaviti na oglasnoj ploči i službenoj mrežnoj stranici Grada Novigrada-Cittanova.

Izvor Grad Novigrad

Zabava u POREČU: Prvi koncert Jazz in lap, padobranski skokovi, ribarska fešta, izložba Stana Filka…

Novigrad - Foto Tanja Kocijančić gradska uprava gradska palača

Novigradu opet najviša ocjena za transparentnost proračuna