in

Novigradu „petica“ za transparentnost proračuna

Novigrad

Institut za javne financije (IJF) objavio je 1. srpnja rezultate šestog ciklusa istraživanja transparentnosti proračuna svih 576 hrvatskih lokalnih jedinica. Grad Novigrad svrstao se pritom među jedinice lokalne samouprave koje su na vrijeme i u odgovarajućoj formi objavile svih pet traženih dokumenata.

Za potrebe ovog istraživanja proračunska transparentnost mjerila se brojem ključnih proračunskih dokumenata objavljenih na službenim mrežnim stranicama lokalnih jedinica, a to su u ovom ciklusu bili godišnje izvršenje proračuna za 2018. godinu, polugodišnje izvršenje proračuna za 2019. godinu, prijedlog proračuna za 2020., izglasani proračun za 2020., te proračunski vodič za građane za 2020. godinu.

-Drago nam je što smo, poštujući načelo javnosti proračuna, ovime nastavili s dosadašnjom praksom odgovornog i prema sugrađanima otvorenog upravljanja Gradom. Podsjetit ću kako je Grad Novigrad po pitanju transparentnosti proračuna i općenito rada gradske uprave već godinama pri samom vrhu jedinica lokalne i regionalne samouprave u cijeloj Hrvatskoj, pa je ovaj novi rezultat istraživanja Instituta za javne financije samo još jedna potvrda našeg pozitivnog doprinosa tom važnom načelu javnog upravljanja, komentirao je ovom prigodom gradonačelnik Novigrada Anteo Milos.
Prosječna proračunska transparentnost – mjerena brojem proračunskih dokumenata objavljenih na mrežnim stranicama županija, gradova i općina – iz godine u godinu se popravlja, te u ovom ciklusu iznosi 4,1 od mogućih 5. To je znatno poboljšanje u odnosu na 2015. kada je iznosila prosječnih 1,8, navodi se u rezultatima istraživanja.

Kako bi dobiveni rezultati bili što dostupniji i pregledniji, Institut je objavio interaktivnu kartu koja prikazuje stanje u svim županijama, gradovima i općinama. Detaljna analiza istraživanja objavljena je u newsletteru Proračunska transparentnost županija, gradova i općina: studeni 2019. – travanj 2020.

U subotu gourmet manifestacija FEEL TAR-VABRIGA

POREČ – Prijem za viceprvakinje Hrvatske – kuglačice ŽKK Istra