in

Obrtnici Poreštine ulaze u 2023. s optimizmom i otplaćenim kreditom

Foto Udruženje obrtnika Poreč

Održana godišnja sjednica Skupštine UO Poreč

Krajem 2022. godine održana je redovita Skupština Udruženja obrtnika Poreč, te je tom prilikom usvojen financijski plan i programa rada za 2023. godinu. Financijski plan za 2023. iznosi 90.265 eura i za 5,43% je viši u odnosu na 2022. godinu. Udruženje ima ambiciozne planove u 2023. godini. Fokus će biti na uslugama prema obrtnicima, pogodnostima, seminarima i sajmovima. Za Udruženje je značajno i da su nakon 16 godina svi krediti za izgradnju Obrtničkog doma u Poreču otplaćeni. Udruženje se u narednom razdoblju ne planira zaduživati.

Kako su u Udruženju naglasili, u 2023. godini redovito će i aktivno pratiti prijedloge zakona, pravilnike i druge propise koji imaju utjecaja na obrtništvo, a namjerava se nastaviti uspješnu komunikaciju i suradnju s Gradom Porečom, te općina Sveti Lovreč, Vrsar, Funtana, Višnjan, Vižinada, Tar-Vabriga i Kaštelir-Labinci. Nastavit će se tako aktivnosti posjeta Upravnog odbora načelnicima okolnih općina. Sufinancirat će se odlazak učenika osnovnih škola Poreštine na Festival strukovnog obrazovanja u Pazin s ciljem povećanja broja upisa u strukovne škole. Članovi Udruženja obrtnika Poreč bit će redovito informirani o novostima u radu Udruženja i to putem web stranica Udruženja, mailing lista, sastancima u Udruženju, SMS porukama, putem Facebooka, usmeno ali po potrebi i putem javnih medija.

Udruženje obrtnika Poreč će i dalje pomagati zajedno s Obrtničkom komorom Istarske županije u procesu naukovanja i pri organizaciji majstorskih ispita i ispita o stručnoj osposobljenosti. U 2023. godini Udruženje će sudjelovati kao partner Obrtničkoj komori u organizaciji 14. Crofisha i 2. Festivala strukovnog obrazovanja. Obrtnici će uz potporu Udruženja nastupati na sajmovima Agro Terra Istra, Promohotel, Promo Arha i drugim manifestacijama koje pobude veći interes.

Obrtnici Poreštine ulaze u 2023. s optimizmom. Ulaskom u Schengen i uvođenjem eura dati će dodatno zamaha izvoznicima, ali i svim obrtnicima Poreštine koji su na bilo koji način vezani uz turizam. Takvih ima približno 800. Usvajanjem eura, ugostitelji će zasigurno lakše poslovati, a sama će država, pa tako i Poreština postati još pristupačnija i atraktivnija turistima. Građevinski sektor je i dalje u zamahu, unatoč povećanju ulaznih troškova i cijena materijala, a pojavljuju se nove proizvodne djelatnosti koje nastoje pronaći nišu za svoje proizvode. Mjerama potpore aktivnog zapošljavanja Hrvatskog zavoda za zapošljavanje došlo je do otvaranja novih obrta, te se mladi ljudi i nezaposleni sve češće odlučuju za poduzetnički korak, tako da se broj obrtnika na području Poreštine povećao u prethodnih godinu dana za nova 104 obrta. Obrtnici se u 2023. nadaju da će rast inflacije stati, te da neće izazvati veće neprilike u poslovanju….

vrsar

Ugledni The Times uvrstio Vrsar među pet skrivenih hrvatskih bisera

hajduk novigrad pripreme

Nogometaši Hajduka na pripremama u Novigradu: Odigrat će tri prijateljske utakmice