in

Otvoren CROFISH u Poreču – Čekaju vas izlagači iz četiri države, degustacije, Kraljica mora, predavanja i sportski susreti

Foto Tanja Kocijančić

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković danas je u Poreču službeno otvorila 14. Crofish, međunarodni sajam ribarstva, ribarske opreme, akvakulture, sportskog ribolova i sportova na vodi koji se do nedjelje održava u sportskoj dvorani Žatika. Asistirao joj je direktor Crofisha i predsjednik Obrtničke komore Istarske županije Robert Momić.

Crofish u dvorani ŽAtika - detalj s otvaranja - Foto Tanja Kocijančić 2022
Crofish u dvorani ŽAtika – detalj s otvaranja – Foto Tanja Kocijančić 2022.

CROFISH značajna je sajamska manifestacija u Istarskoj županiji i jedini ovakav događaj na temu ribarstva u Republici Hrvatskoj.  Na sajmu sudjeluje  90 izlagača, koji dolaze iz Hrvatske, Slovenije, Italije i Španjolske. Svojim asortimanom obuhvaćaju cjelokupni sektor ribarstva, kompletnu opremu za profesionalni i sportski ribolov, ribarska plovila i nautičku opremu, ali i brojne druge sadržaje i događanja koja će se moći pogledati i posjetiti do nedjelje potpuno besplatno.

Na otvorenju su pred mnogobrojnim posjetiteljima i visokim uzvanicima uz ministricu bili u ime organizatora predsjednik Obrtničke komore i direktor Crofisha Robert Momić, zamjenik istarskog župana Tulio Demetlika, čelnica Županijske gospodarske komore Jasna Jaklin Majetić, dopredsjednik Hrvatske obrtničke komore Joso Smolić i gradonačelnik Loris Peršurić.

Crofish u dvorani ŽAtika - detalj s otvaranja - Foto Tanja Kocijančić
Crofish u dvorani ŽAtika – detalj s otvaranja – Foto Tanja Kocijančić

-Ponosimo se ulaganjem u deset ribarskih luka, a neke su i u Istri, a takva ulaganja, kakvih nije bilo desetljećima, vrijedna su 355 milijuna kuna. Ribarski sektor, jednako kao i poljoprivreda, uvijek je prvi na udaru raznih poremećaja, tako je bilo i za vrijeme pandemije, a tako je bilo i uslijed neočekivanog velikog rasta cijena energenata. Vlada je u skladu s mogućnostima putem potpora iz proračuna i drugih aktivnosti nastojala pomoći ovom sektoru. K tome, jučer je objavljen i pravilnik koji je omogućio nove kompenzacije za sektor ribarstva i akvakulture zbog prekomjernog rasta cijena energenata, naglasila je ministrica Vučković.

O velikom značaju ovog sajma, koristima za gospodarstvo i Poreču koji se isprofilirao i kao sajamski grad govorili su Demetlika, Jaklin Majetić, Smolić i gradonačelnik Peršurić. Gradonačelnik je podsjetio da je ovo već šesti sajam u Poreču ove godine. Govoreći o ulaganjima u ribarstvo nedavno je obnovljena ribarnica na porečkoj tržnici, udvostručen je broj ribljih obroka u vrtićima.

Crofish u dvorani ŽAtika - detalj s otvaranja - Foto Tanja Kocijančić
Crofish u dvorani ŽAtika – detalj s otvaranja – Foto Tanja Kocijančić

Direktor sajma Momić uz brojne zahvale svima koji su zaslužni za organizaciju sajma naglasio je da je Istarska jedina županija koja podržava Ceh ribara. Zahvalio je na podršci i premijeru Andreju Plenkoviću uz poruku da moramo regulirati i riješiti brojna otvorena pitanja u ribarstvu, poput otvorenih mreža potegača, ramponu i drugo. Podsjetio je na niz mjera i potpore koje su proizvod rada ceha ribara, a koje su ribari dobili kako bi premostili pandemijsko vrijeme.

Spomenimo da su pokrovitelji sajma osim premijera i predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović, predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, potpredsjednik Vlade RH  i Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, Ministarstvo poljoprivrede Republike Hrvatske, Ministarstvo obrane Ministarstvo unutarnjih poslova i Ministarstvo turizma Republike Hrvatske, Istarske Županija i Grad Poreč, bez kojih sajam ne bi bilo moguće organizirati s ovako bogatim programom i sadržajima.

Crofish u dvorani ŽAtika - detalj s otvaranja - Foto Tanja Kocijančić
Crofish u dvorani ŽAtika – detalj s otvaranja – Foto Tanja Kocijančić

Najvažnije informacije o sajmu:

Sajam je u subotu i nedjelju otvoren od 10 do 19 sati u Žatiki, koja će s gradskom rivom biti povezana s besplatnim vlakićem kako bi posjetitelji mogli razgledati plovila policije, vojske, inspekcije i školski jedrenjak Kraljicu mora.

Sajam Crofish i Grad Poreč imaju iznimnu čast i ove godine ugostiti plovila Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, Ministarstva obrane RH i Ministarstva unutarnjih poslova. Zainteresiranim posjetiteljima biti će omogućena besplatna razgledavanja istih sa ciljem upoznavanja cjelokupnog sektora pomorstva.  

Plovila će kroz tri dana sajma biti dostupna za razgledavanje na gradskoj rivi u vremenu :

 • Petak, 25.11.  12:00 – 16:00
 • Subota, 26.11. 10:00 –  16:00
 • Nedjelja, 27.11. 10:00 – 14:00
Crofish u dvorani ŽAtika - detalj s otvaranja - Foto Tanja Kocijančić
Crofish u dvorani ŽAtika – detalj s otvaranja – Foto Tanja Kocijančić

U sklopu sajma i ove će se godine predstaviti hrvatski ronilačko – edukativni projekt POGLED U PLAVO. Projekt će se predstaviti postavljanjem 10 metarskog grijanog bazena u grijanom šatoru te pružiti jedinstvenu priliku za sve ljubitelje mora, ronjenja i ribolova. Tijekom tri dana trajanja sajma biti će omogućeno besplatno zaroniti upoznati čari, vještine i tehnike ronjenja pod punom ronilačkom opremom uz pratnju instruktora ronjenja.  

Svakodnevno je organizirano nekoliko radionica podizanja jedara i mornarskih vještina, prema sljedećem rasporedu.

Petak, 25.11.2022. od 12:00-19:00 sati
Radionice podizanja jedra u 13:00, 15:00, 17:00 sati.
Između toga je radionica mornarskih vještina, odnosno vezivanje čvorova za sve zainteresirane.

Subota, 26.11.2022. od 10:00-19:00 sati
Radionice podizanja jedra u 11:00, 13:00, 15:00, 17:00 sati.
Između toga je radionica mornarskih vještina, odnosno vezivanje čvorova za sve zainteresirane.

Nedjelja, 27.11.2022. od 10:00-19:00 sati.
Radionice podizanja jedra u 11:00, 13:00, 15:00, 17:00 sati.

Između toga je radionica mornarskih vještina, odnosno vezivanje čvorova za sve zainteresirane.

Elis Lovrić - Foto Tanja Kocijančić
Elis Lovrić – Foto Tanja Kocijančić

U sklopu manifestacije održat će se svakodnevni COOKING SHOW program. Riba je neizostavna namirnica mediteranskog načina prehrane, njene nutritivne osobine opće su poznate, a kada se sve to skupa spoji sa maštom vrhunskih chefova rezultat je vrhunski. Ove godine na Crofishu svoje delicije će prezentirati u petak Gianpaulo Sardot (restoran Peterokutna kula, Poreč) i Livio Janko (ugo. Obrt Tropic, Savudrija). Mirisi ribe i ribljih delicija nastaviti će se širiti gastro zonom i u subotu kada će se predstaviti regija Kalabrija, Domagoj Barišić (Konoba Bare, Funtana) i Kantina Melon – Petrovija. U nedjelju slasne delicije slatkovodne ribe prezentirati će PP Orahovica i Dean Gluhak, dok će Saša Pribičević iz japanskog restorana Tekka by Lone, Rovinj zaokružiti sa svojim specijalitetima ovogodišnji gastronomski dio sajma Crofish.

Na vanjskom dijelu sajma kroz sve dane PP Orahovica nam u goste dovodi dvostrukog državnog prvaka u pravljenju fiša, tako da će svi ljubitelji slavonske hrane imati priliku u Poreču uživati u fiš paprikašu i šaranu na rašljama. Degustacije će biti moguće petak i subotu od 13:00 – 14:00 sati te od 17:00 – 18:00 sati, dok će u nedjelju degustacija biti od 12:00 – 14:00 sati.

Besplatna probna ronjenja biti će moguća od petka 25. studenog 2022. god. u periodu od 12:00h do 19:00h te 26. i 27. studenog  2022. god. od 10:00h do 19:00h.

Cjelokupni ribarski sektor, sve grupacije i njihovi predstavnici, održat će sastanke sa predstavnicima Ministarstva poljoprivrede  te će  biti  uključeni  u stručna događanja kao i u direktnu komunikaciju sa samim izlagačima. Također će prisustvovati različiti klasteri sektora, ribarske zadruge i udruge ribara, LAGUR-i, predstavnici znanstvenih i istraživačkih centara iz RH, Slovenije, Italije, Crne Gore koji će predstaviti razne oblike suradnje, primjere dobre prakse i strateške projekte Republike Hrvatske i Italije te hrvatskih i talijanskih FLAG-ova.

Značaju ovog sajma  zasigurno će dodatno doprinijeti stručna popratna događanja poput specijaliziranih predavanja, okruglih stolova, kao i ostale aktivnosti koje približavaju proizvode ribarstva stanovništvu i turističkom tržištu.

Teme o kojima će biti riječ na ovogodišnjem sajmu ima mnogo, a neke od njih su:

 • Aktualno stanje i perspektive hrvatskog ribarstva o kojima će pričati mr.sc. Ante Mišura –ravnatelj Uprave ribarstva, Ministarstvo poljoprivrede
 • Efekti uspostave zone ograničenog ribolova Jabuka na stanje resursa u Jadranskom moru o kojima će pričati autori N. Vrgoč, I. Isajlović, D. Medvešek iz Instituta za oceanografiju i ribarstvo Split
 • Sjednica Ceha ribara Hrvatske obrtničke komore
 • Sastanak sa sektorom rampona
 • Prezentacija Operativnog programa za ribarstvo i akvakulturu 2021.-2027.g o kojem će pričati Irena Jahutka, načelnica Sektora za upravljanje EU fondovima u ribarstvu, Ministarstvo poljoprivrede
 • Rad WWF Adrije na Operativnom programu za pomorstvo, ribarstvo i akvakulturu“, Fabijan Peronja, WWF Adria (World Wide Fund for Nature)
 • Uvodno obraćanje predstavnika partnera u projektu „INTERREG -ARGOS“: A. Mammi, A. Fonzo i E. Pinzan, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodno gospodarstvo Istarske županije 
 • Predavanje „Zajedničko upravljanje ribljim resursima Jadrana: zaključci projekta INTERREG – ARGOS“ – dr.sc. Nedo Vrgoč, Institut za oceanografiju i ribarstvo Split
 • Prezentacija Pomorske škole Bakar – doc.dr.sc. Igor Kegalj, ravnatelj

Bogat program sportova na vodi upotpunjuju dva kupa: „KUP CROFISH“ –  natjecanje u udičarenju za škole ribolova na moru i „KUP CROFISH “ – natjecanje u ribolovu varalicom na slatkim vodama.

U nedjelju 20.11. u sklopu sajma Crofish na barama u Cerovlju održan je kup Crofish – natjecanje u ribolovu varalicom na slatkim vodama u organizaciji ŠRD Pazinčica, na čelu sa presjednikom društva Deanom Velenderić. Nakon obilnih kiša i lošeg vremena, u nedjelju je vrijeme iako malo hladnije, bilo lijepo i sunčano te je dobro popratilo 27 prijavljenih natjecatelja. Ribolov relativno slab zbog hladnog vremena, ali nešto se na kraju ipak ulovilo. Najuspješniji kod seniora bio je Marko Jedrejčić, drugi je završio Dean Merlić, dok je treće mjesto zauzeo Dean Foško. Kod kadeta prvo mjesto zauzeo je Adriano Dragić, drugo Teo Kurelović, dok je treći završio Noa Pamić. Medalje i pokale pobjednicima je uručila potpredsjednica Obrtničke komore Istarske županije, Karmen Gašparini.

CROFISH „TU TU“ VLAKIĆ  će i ove godine besplatno  prometovati na relaciji gradska riva – dvorana Žatika po rasporedu: PETAK: 12:00-16:00 sati, SUBOTA: 10:00-16:00,  NEDJELJA : 10:00-14:00 sati.

Sajam će se održati na površini od 2 800m2 unutarnjeg izložbenog prostora u dvorani i

1 000m2 vanjskog izložbenog prostora podijeljenog na prostor ispred dvorane i prostor na gradskoj rivi.

POKROVITELJI SAJMA CROFISH:

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković

Potpredsjednik Vlade RH  i Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković

Ministarstvo poljoprivrede Republike Hrvatske, Ministarstvo obrane

Ministarstvo unutarnjih poslova

Ministarstvo turizma Republike Hrvatske, Istarske Županija i Grad Poreč – Parenzo.

Ulaz na sajam kao i na stručna događanja, slobodan je za sve posjetitelje.

CROFISH, SVE ZA MORE UZ MORE!

RADNO VRIJEME SAJMA ZA POSJETITELJE:
Petak, 25.11.2022. / 12:00 – 19:00 sati
Subota, 26.11.2022. / 10:00 – 19:00 sati
Nedjelja, 27.11.2022. / 10:00 – 19:00 sati

Svečanost otvaranja svojim su nastupima uljepšali istarska kantautoria Elis Lovrić i foklorna skupina učenika Osnovne škole Poreč pod vodstvom učiteljice Marije Selar.

Sve fotografije pogledajte na našem Facebook profilu:

https://www.facebook.com/photo/?fbid=800240547685333&set=pcb.800252834350771

Foto Grad Poreč - Paljenje adventske svijeće 2021.

POREČ: U subotu paljenje prve adventske svijeće

Foto - Ilustracija MUP

Uhićen vozač – Vozio pijan, bez dozvole, pod zabranom…