in

Otvorili porečki kafići i restorani: Problem nisu stroge upute za rad, nego to što NEMA GOSTIJU

Foto Tanja Kocijančić

Tekst i foto Tanja KOCIJANČIĆ

Hrvatska je danas ušla u treću fazu popuštanja epidemioloških mjera – za dio djece otvorene su škole i vrtići, a nakon gotovo dva mjeseca pauze počeli su s radom raditi trgovački centri, kafići i restorani, ali uz stroge preporuke kojima se detaljno uređuje način njihova rada.

Prazni Decumanus u starom gradu

Prošetali smo Porečom gdje je jutros padala kiša, pa mnoge terase kafića zapravo nisu ni mogle raditi, osim onih koje su natkrivene. Radno vrijeme je određeno od od 6 do 23 sata, a za šankom je moguće naručiti i preuzeti hranu ili napitak bez zadržavanja.

Današnje otvaranje kafića mnogi su s veseljem dočekali kako bi konačno popili kavu s prijateljima i kolegama, ali ipak gužve nije bilo. I to ne samo zato što je broj stolova smanjen, jer moraju međusobno biti udaljeni najmanje 1,5 metara.

Poreč je u ovo doba godine već bio pun turista koji bi šetali gradom, ispijali pića po terasama i posjećivali restorane i pizzerije. Nakon što domaći obave jutarnju špežu grad je uglavnom prazan, na što Porečani u svibnju nisu navikli.

Upravo zbog toga dobar dio restorana nije još otvorio vrata.

Broj stolova u restoranu smanjen za 30 posto

Posjetili smo restoran na početku Decumanusa, Peterokutnu kulu, gdje su počeli raditi s manjem brojem djelatnika, jer dio zaposlenika tek treba doći. Počelo se, naravno, uz pridržavanje preporučenih mjera zaštite posjetitelja i zaposlenika i najviših higijenskih standarda, čega su se, međutim, i prije pridržavali.

Voditeljica objekta Gordana Šušljik kazala nam je da su i prije korone držali do strogih higijenskih standarda, tako da im preporučene mjere HZJZ-a nisu nikakav problem. No, dodala je, djelatnici će imati nešto više posla zbog stalne dezinfekcije u slučaju da odjednom bude više gostiju u lokalu.

-Broj stolova smanjili smo za 30 posto, s time da terasu na vrhu kule nismo ni otvorili, jer čekamo bolje vremenske prilike. Neke smo stolove prilagodili i na njima mogu sjediti samo dvije osobe. Konobari u zatvorenom dijelu nose maskice, a dezinficirat će se sve što gosti dotaknu kada sjednu na stol koji mora biti prazan. Svi djelatnici prije početka smjene moraju mjeriti temperaturu i ako se ne osjećaju dobro, ne smiju doći na posao, veli nam Šušljik i pokazuje stoliće s dezinfekcijom za ruke na jednoj vanjskoj terasi i na ulazu u zatvoreni dio lokala.

Međutim, rekla je, sve te mjere i upute za rad koje su dobili neće im biti nikakav problem. Problem je to što nema stranih gostiju u gradu, pa dok se granice u potpunosti ne otvore za turistički dolazak ne očekuju da će baš imati posla. Domaćih ljudi koji objeduju po restoranima nema dovoljno za popunjavanje svih objekata po Poreču, a k tome mnogi će sad zazirati od dolaska – neki jer će paziti na svaku kunu, a drugi jer se i dalje neće izlagati mogućoj zarazi.

Svi ugostiteljski lokali ipak nisu otvorili vrata

Uz već gore navedene upute donosimo i ostale koje je za ugostitelje predvidio Hrvatski zavod za javno zdravstvo. A toga ima podosta.

Određuje se jedan zaposlenik koji poslužuje unaprijed točno određeni broj stolova kako bi se što više smanjilo miješanje zaposlenika i gostiju.

Između naplaćivanja usluge i posluživanja pojedinih posjetitelja zaposlenik objekta mora dezinficirati ruke.

Ugostitelji se trebaju pridržavati najviših higijenskih standarda i prati ruke toplom vodom i sapunom što je češće moguće uz korištenje dezinficijensa za ruke, svakako prije posluživanja gostiju svakog novog stola.
Prilagođeno epidemiološkoj situaciji trenutno se preporučuje da klimatizacijski uređaji budu izvan uporabe te da se prostor prozračuje provjetravanjem.
Ugostitelji se trebaju pridržavati najviših higijenskih standarda i prati ruke toplom vodom i sapunom što je češće moguće uz korištenje dezinficijensa za ruke, svakako prije posluživanja gostiju svakog novog stola.

Prilagođeno epidemiološkoj situaciji trenutno se preporučuje da klimatizacijski uređaji budu izvan uporabe te da se prostor prozračuje provjetravanjem.

Nakon odlaska svake skupine gostiju stol, stolice i druge površine koje su gosti dodirivali potrebno je
prebrisati dezinficijensom, odnosno ukloniti stolnjake čak i ako nisu vidno zaprljani.

Na ulazu u objekt posjetiteljima treba biti osiguran dispenzer s dezinfekcijskim sredstvom za ruke i jasno istaknuta obavijest o obvezi dezinfekcije ruku pri ulasku.

Također, na ulazu treba biti jasno istaknuta obavijest o obvezi održavanja razmaka od minimalno 1,5 m između posjetitelja te između posjetitelja i osoblja.

Kvake i rukohvate na vratima, površine rukohvata i rubove vrata na hladnjacima kao i ostale površine za koje se uoči da ih kupci često dodiruju trebaju se kontinuirano prebrisavati dezinficijensom na bazi alkohola ili nekim drugim sredstvom s deklariranim virucidnim djelovanjem prema uputama proizvođača.

Dnevno mjerenje tjelesne temperature zaposlenika. Osoblje treba u jutarnjim satima prije dolaska na
posao izmjeriti tjelesnu temperaturu.

Zatvorene prostore u kojima borave gosti treba redovito prozračivati.

Preporučuje se nošenje maski za lice u zatvorenom prostoru. Osim medicinskih maski mogu se koristiti i platnene maske za lice koje se peru na minimalno 60°C i ponovno koriste.

Radno vrijeme ugostiteljskih objekata moguće je od 6 do 23 sata. U objektima se stolovi
do dolaska gostiju drže praznima, a pribor se servira kada gosti sjednu.

OTVORILI VRATA VRTIĆI I JASLICE – U Marčani tek deset djece – evo kako su se danas igrali

Stigle preporuke za hotele, iznajmljivače i kampove: Preporuča se dvosmjenski rad, fizička udaljenost…