in

OTVORILI VRATA VRTIĆI I JASLICE – U Marčani tek deset djece – evo kako su se danas igrali

Od danas, 11. svibnja, svoja su vrata opet otvorile škole, vrtići i jaslice nakon pauze od dva mjeseca. U školama se pojavilo jako malo učenika, prijavljeno je da će ih nastavu pohađati diljem Hrvatske 4.500, odnosno tek 5 posto. U vrtićima u Istarskoj županiji danas se očekivalo 25 posto od ukupnog broja djece, a to su mališani čija oba roditelja rade i nemaju noniće koji bi ih čuvali, ni dadilje.

Epidemija nije prestala, nego moramo živjeti s koronavirusom, pa su u Hrvatskoj za sve ustanove na snazi mjere, odnosno upute za rad propisane su od strane Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, koje su među najrestriktivnijim u Europi, a usmjerene su na dobrobit djece.

Kako je to danas izgledalo pitali smo ravnateljicu Dječjeg vrtića Vrtuljak u Marčani, Klaru Lukašić Buić, koja nam je rekla da imaju djecu samo u matičnom odjelu i to u dvije skupine – pet u vrtiću i isto toliko u jednoj jasličkoj grupi. Na fotografijama se vidi kako mališani rade i koliko su, poštujući propisane upute za rad, udaljeni jedni od drugih, pa čak i na spavanju.

-Odgajateljice rade u turnusima dan za dan, a dvije su na pripemama za online aktivnosti preko Facebooka, Vibera i weba. Ima i onih koje su još na godišnjim odmorima, pojašnjava ravnateljica.

Naime, Vrtuljak i dalje ima grupe podrške na Viberu i na web stranici vrtića, koje su pokrenute odmah nakon zatvaranja vrtića 13. ožujka, a u kojima se objavljuju crteži i fotografije djece, zatim igre, recepti i drugo kako bi svi zajedno ostali u kontaktu – odgajateljice, roditelji i djeca.

U tijeku su i online upisi djece za pedagošku godinu 2020./2021., koji će trajati do 17. svibnja.

Kako kaže ravnateljica Lukašić Buić, sve informacije roditelji mogu pronaći na web stranicama vrtića www.vrtic-vrtuljak-marcana.hr ili na mobitela 0992109731.

Upisi se obavljaju putem e-maila i aplikacije Viber i to za djecu od navršene prve godine do polaska u školu.

Podsjetimo da se u uputama preporučuje da djeca i osoblje s kroničnim bolestima (respiratornim, kardiovaskularnim, dijabetesom, malignim bolestima, imunodeficijencijama, djece s većim tjelesnim/motoričkim oštećenjima) kao i djeca čiji roditelji i ukućani imaju jednu od navedenih bolesti, ostanu kod kuće.

Organizacija boravka u vrtićima i školama je sljedeća:
• odgojno-obrazovne skupine djece s manjim brojem uvijek iste djece (po mogućnosti do 9 djece u grupi i jedan odgajatelj/nastavnik što ukupno daje po mogućnosti 10 osoba – nakon formiranja skupine djece, 14 dana od početka primjene ovih uputa uključujući neradne dane, ne primaju se nova djeca u skupinu),
• za jednu grupu djece brine jedan odgajatelj/nastavnik odnosno dva (u slučaju produženog boravka u školi odnosno u popodnevnoj smjeni u dječjem vrtiću) bez „preklapanja“,
• izbjegava se fizički kontakt (bliski kontakt) djece iz jedne odgojno-obrazovne skupine s drugom djecom, roditeljima/starateljima druge djece i drugim djelatnicima ustanove,
• svaka odgojno-obrazovna skupina boravi u jednoj odgovarajućoj prostoriji,
• odgajatelj/nastavnik s djecom provodi što je više moguće vremena na otvorenom,
• krevetići za dnevni odmor djece, stolovi za jelo i školske klupe razmiču se tako da djeca leže odnosno sjede na udaljenosti od 2 metra i to svako dijete uvijek na istom mjestu.

Novo radno vrijeme policijskih postaja u Istri za upravne i poslove stranaca

Otvorili porečki kafići i restorani: Problem nisu stroge upute za rad, nego to što NEMA GOSTIJU