in

Plenković: Vlada donijela nove uredbe o cijeni goriva

Ilustracija - Foto Tanja Kocijančić

Sjednica Vlade počela je u 14 sati.

“U Hrvatskoj i u svijetu svi smo svjedoci ruske agresije na Ukrajinu i geopolitičkih posljedica. Jedna od posljedica je značajan rast cijena energenata, a to se odnosi kako na plin, tako i na naftne derivate, a ima posljedice i na cijenu struje. Sve te cijene rastu”, rekao je premiejr Andrej Plenković na sjednici Vlade u ponedjeljak, 7. ožujka.

Podsjetio je da je Vlada prije mjesec dana intervenirala i zamrznula cijene goriva. “S obzirom da je na svjetskom tržištu cijena značajno porasla, Vlada je odlučila donijeti nove mjere, kojima ćemo ublažiti očekivani rast cijena naftnih derivata. Bez bilo kakvih Vladinih mjera i kad bi se cijene u potpunosti formirale, sutra bi cijena za dizel iznosila 13,71 kunu, a za benzin 13,28 kuna”, rekao je premijer.

Bez mjera litra dizela ići će do 12,53 kuna za litru. Sutra bi benzin bio 13,28, a s Vladinim mjerama bit će 12,19 kuna.

“Konceptom kojim danas pristupamo olakšavanju situacije, omogućit ćemo daljnje poslovanje distributera, i to uz fiksiranje ukupne marže za dizelsko gorivo i benzinsko na 0,75 lipa po litri i 0,50 kuna za plavi dizel”, rekao je Plenković.

Dodatno, izmjenama uredbe o trošarinama na rok od 90 dana smanjuju se iznosi trošarina, 40 lipa za benzin i 20 lipa za dizel, rekao je Plenković.

Prema ovim procjenama, rast cijena koji bi bio oko dvije kune, goriva će rasti 80-ak lipa odnosno 1,20 kuna, rekao je Plenković, dodavši da će Vlada nastaviti pratiti situaciju i prije isteka roka od 90 dana razmotriti mjere i, bude li potrebno, intervenirati, objavio je N1.

policijski auto

NESREĆE U TARU I VIŠNJANU: Djevojka pretjecala kamion pa sletjela van ceste

Radovi u Rošinima - Foto Odvodnja Poreč

Počela gradnja kanalizacije u Rošinima vrijedne skoro 2 milijuna kuna