in

Poljoprivrednicima na raspolaganju 70,6 milijuna eura iz EU fondova

Ministarstvo poljoprivrede u suradnji s Agencijom za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, Hrvatskom bankom za obnovu i razvitak (HBOR) i Hrvatskom agencijom za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) osiguralo je oko pola milijarde kuna za investicije u ruralni razvoj s kamatnim stopama od 0,1 do 1,0%.

Ovim programom, koji obuhvaća zajmove, kredite i jamstva, daje se potpora ulaganjima u primarnu poljoprivrednu proizvodnju (po uzoru na podmjeru 4.1), preradu poljoprivrednh proizvoda (po uzoru na podmjeru 4.2), ulaganja u razvoj nepoljoprivredne djelatnosti (po uzoru na podmjeru 6.4) te ulaganjima u sektoru šumarstva (po uzoru na podmjeru 8.6). Sredstvima se može financirati materijalna i nematerijalna imovina te obrtna sredstva kao i kupnja živih životinja, jednogodišnjeg bilja i rabljena oprema, s ciljem povećanja konkurentnosti i učinkovitosti te modernizacije poslovanja.

Od 1. rujna 2018. godine dostupni su mikro i mali zajmovi do 50.000 eura. Kamatne stope protežu se od 0,5% do 1%, ovisno o razvijenosti jedinice lokalne samouprave, a kamata od 0,1% namijenjena je sektoru mljekarstva tj. primarnim proizvođačima u području govedarstva, kozarstva i ovčarstva te prerađivačima – mljekarama i siranama. 

Za mikro, male i srednje subjekte gospodarstva u sektoru poljoprivrede, prerade i ribarstva mogući su i krediti veći od 50.000 eura. Riječ je o investicijskim kreditima HBOR-a putem poslovnih banaka za ulaganja u područjima od posebne državne skrbi ili u potpomognutim područjima.

Više o kreditima i zajmovima možete pronaći  na web stranici www.eufondovi.hr.

Projekcija filma o potresnom svjedočanstvu branitelja „ŠTAFETA SMRTI“ u Umagu 27. veljače

Koncert pod maskama Umjetničke škole Poreč 27. veljače