in

Projekcija filma o potresnom svjedočanstvu branitelja „ŠTAFETA SMRTI“ u Umagu 27. veljače

Dokumentarni film „ŠTAFETA SMRTI“ – nevjerojatna priča o 11-orici HOS-ovaca i gardista koji su svojim tijelima ‘čistili’ minsko polje kako bi omogućili hrvatskim civilima iz okupiranih Bogdanovaca da dođu do slobodnog teritorija, prikazat će se u Umagu 27. veljače u 19 sati u Gradskoj vijećnici.

Dokumentarni film prati događaje iz Domovinskog rata u periodu od 10. do 22. studenog 1991. godine u minskom polju nedaleko Marinaca, gdje je od 11 branitelja preživjelo samo dvoje koji ujedno i pripovijedaju strahote koje su, iako teško ranjeni, ipak preživjeli. Oni su Ivica Jurčan i Đuro Kovačević.

Hrabri HOS-ovci su, zbog nemogućnosti da na drugi način spase civile, svjesno krenuli kroz minsko polje kod Marinaca. Kako su gubili živote zamjenjivali su se jedan po jedan. Na takav očajnički ali hrabar čin odlučili su se u trenutku kada im je ponestalo streljiva. Nisu željeli civile predati neprijatelju niti da netko od njih pogine, nego su svjesno ginuli spašavajući druge.

Smisao filma, za koji je scenarij i režiju napisala televizijska urednica i novinarka Nada Prkačin, jest podsjetiti na hrabrost hrvatskih branitelja i njihovo nesebično žrtvovanje za slobodnu i neovisnu Hrvatsku bez obzira na kojim su se hrvatskim bojišnicama nalazili.

ODBOJKA: Porečanke u Splitu izgubile 3:0

Poljoprivrednicima na raspolaganju 70,6 milijuna eura iz EU fondova