in

POREČ DODIJELIO 220 TISUĆA KUNA POLJOPRIVREDNIM UDRUGAMA – Bio Istra pokreće projekt sadnje ekološkog aromatičnog bilja

Foto Tanja Kocijančić

Gradonačelnik Poreča Loris Peršurić i Vlasta Radoičić, čelnica ovdašnje udruge Bio Istra, potpisali su danas ugovor o sufinanciranju projekta „Grad koji miriše – miriše na još“. Uz nju su bili predsjednik udruge pčelara Nektar Ivan Kovač i tajnik udruge Agro Poreč Zdenko Barac, koji su te ugovore već potpisali.

Naime, kako je istaknuto na današnjem predstavljanju, Grad Poreč je ove godine na natječaju za dodjelu sredstava koji se provodi u suradnji s pulskom Zakladom za civilno društvo i partnerstvo dodijelio ukupno 220 tisuća kuna. Od toga je Agro Poreč dobio 140 tisuća za svoj rad, potom 20 tisuća kuna dobila je udruga Nektar za razne edukacije, dok je Bio Istri dodijeljeno 60 tisuća kuna za spomenuti projekt koji će na području grada uključiti sadnju aromatičnog bilja, odnosno implementaciju ekoloških sadnica u sve institucije i na sve javne površine. Bit će to još jedan prepoznatljiv znak Poreča, ovaj put po miris ui aromi bilja, a koje će to biti, još će se Bio Istra i Grad Poreč dogovoriti, najavila je Radoičić.

Pročelnica za gospodarstvo Morena Mičetić Fabić istaknula je da su dosad financirali Agro Poreč i Nektar, a od ove godine i Bio Istru koja se javila također na natječaj. Grad će, istaknula je, nastojati ubuduće osigurati još sredstava.

Što se poljoprivrede uopće tiče, Grad sufinancira niz projekata, kao na primjer one Instituta za poljoprivredu i turizam, udrugu Domaća web tržnica koja dobiva sredstva i javne površine za izlaganje proizvoda, informativne dane, sajam poduzetništva i drugo.

Gradonačelnik Peršurić naglasio je da se svim udrugama pomaže koliko se može, ne samo onima u poljoprivredi.

-Povećavat ćemo dotacije koliko god to bude moguće, kazao je Peršurić i izdvojio kao jedan od najvećih projekata u kojem sudjeluju onaj za navodnjavanje sjevernog dijela Poreštine koji se počeo provoditi na proljeće i trajat će još dvije godine.  Za njega je iz EU fondova dobiven cijeli iznos, odnosno 110 milijuna kuna.

Kovač je u ime pčelara naglasio da imaju 53 člana, odnosno oko 2.000 košnica, te da su svoje djelovanje proširili na oblast istraživanja u suradnji s Institutom za poljoprivredu i turizam Poreč.

Barac je nanizao brojne aktivnosti kojima se od osnutka 1986. bave u korist svojih članova kojih imaju na popisu oko 300, a aktivnih je 60-ak. Njihova je želja napraviti katalog porečkih proizvođača vina i maslinova ulja, za što također očekuju financijsku podršku Grada Poreča.

FUNTANA: Obilježena 24. godišnjica pogibije Stipana Liovića – Neka se njegova i žrtva svih drugih branitelja nikad ne zaborave

VIŠNJAN: Novi krov za školu vrijedan 625 tisuća kuna