in

VIŠNJAN: Novi krov za školu vrijedan 625 tisuća kuna

Foto Dario Sinožić

Osnovna škola Višnjan priprema se za novu školsku godinu. Naime, u tijeku je jako vrijedna investicija – rekonstrukcija krovišta na starom dijelu zgrade.

Kako saznajemo od ravnatelja škole, prof. Predraga Brkića, vrijednost radova je 625 tisuća kuna (s PDV-om), a finacira ih njen osnivač – Istarska županija, odnosno Upravni odjel za obrazovanje, sport i tehničku kulturu.
Izvođač radova je tvrtka Navi coop iz Pule, projekt i nadzor obavlja porečka tvrtka Singrad.

Planirani dovršetak radova započetih 15. srpnja je 7. rujna.

– Krovište zgrade je površno sanirano 1985. godine, ali zbog strmosti krova, i
materijala koji su tada korišteni, kupe su klizile, pa nam je stalno
prokišnjavalo. Stoga su kućni majstori stalno morali sanirati krov. Zahvalni smo stoga osnivaču, Istarskoj županiji, jer ulaže u obnovu starih školskih zgrada. Višnjanska je škola, naime, iz 1896. godine. Pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, Patricia Percan, kao i djelatnicima odjela, prate potrebe škola. 
Postoje naznake da bi se zamijenila i energetski dotrajala stolarija, tj.
prozori  na starom dijelu škole te bi se time, nakon zamjene rasvjetnih
tijela energetski učinkovitijim u vrijednosti od 288 tisuća kuna završila obnova. Time bi škola, uz prethodna vlastita ulaganja, zasjala u rujnu u punom sjaju za učenike i lokalnu zajednicu, naglasio je ravnatelj Brkić. 

Trenutačno osmišljavaju način uređenja pročelja škole (pjeskarenje erti oko prozora, uređenje fasade kako bi ovoj staroj zgradi izgrađenoj 1896. godine
vratili patinu i istodobno osigurali funkcionalnost.

-Pozivam potencijalne donatore da pronađu svoj interes da nam pomognu u posljednjoj fazi uređenja, pozvao je ravnatelj.

Dodao je da je prošle godine Područna škola Vižinada priključena na javni kanalizacijski sustav. Vrijednost tih radova bila je oko 250 tisuća kuna (kanalizacijski sustav škole je bio ispod razine javnog kanalizacijskog sustava, pa je bilo nužno ugraditi pumpe), što je u potpunosti financirano
sredstvima koje je osigurala županija.

Osim ovih radova, tijekom školske 2018./19. lakirani su parketi u nekoliko učionica za što je utrošeno 45 tisuća vlastiti sredstava, zatim uređeni su tzv. dnevni boravci za učenike (donacija sjedećih garnitura tvrtke Valamar procijenjena na 10 tisuća kuna).

Potom implementiran je projekt Solarni svijet –pametna solarna klupa i solarna meteo stanica, te automatski sustav navodnjavanja realizirani su iz
sredstava projekta Zeleni svijet – Industrija nafte Zagreb u visini od 25 tisuća kuna.

Ravnatelj nadalje navodi da su obnovljena stara ulazna vrata u školu i popločan prilaz školi, što je koštalo oko 30 tisuća kuna. Dio toga, oko 10 tisuća, osigurala je Općina Višnjan.

Spomenimo još i to da ova škola, koja pod sobom ima područne odjele u Vižinadi i Kašteliru, svake godine ima sve više učenika.

Broj učenika u školi dosad je bilo 403 (Višnjan 201, Vižinada 91, Kaštelir 111), a od rujna će ih biti 408.

-Od završetka 2013./14. kada je bilo 358 učenika, svake godine smo imali rast – 358, 360, 364, 377, 392, 403. Sljedeće školske godine imat ćemo ih 408, zaključio je ravnatelj Brkić.

Foto Dario SinožićPOREČ DODIJELIO 220 TISUĆA KUNA POLJOPRIVREDNIM UDRUGAMA – Bio Istra pokreće projekt sadnje ekološkog aromatičnog bilja

Fešta sv. Bernarda u Funtani: Vesela dječja radionica na temu MORA – crtat će se prstima, izrađivati origami…