in

POREČ drugi u Hrvatskoj po broju novootvorenih tvrtki

Foto Grad Poreč - Poslovna zona Buići - Žbandaj

Poreč se sa 176 novootvorenih tvrtki nalazi se među hrvatskih top 10, dok se broj poduzetnika u 2021. godini povećao na 1.512, podaci su o prošloj godini koje je nedavno objavila FINA. U Poreču je lani na 1.000 stanovnika otvoreno 10,56 tvrtki što ga čini drugim gradom u Hrvatskoj po broju otvorenih tvrtki na 1.000 stanovnika u prethodnoj godini. Najzastupljenije djelatnosti po broju poduzetnika u Poreču su Trgovina na malo i na veliko s 300, Građevinarstvo s 234 i poslovanje nekretninama s 214. Djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane broje 181 poduzetnika na području Grada Poreča-Parenzo, te s brojem od 5326 imaju najviše zaposlenih.

Kao jedan od hrvatskih gradova s najjačim poduzetništvom, u 2020. godini u Poreču je bilo zaposleno 8690 radnika dok je ta brojka u 2021. narasla na 9530, te danas porečke tvrtke i poduzetnici zapošljavaju svakog šestog radnika u Istri. Prema istoj analizi FINA-e, u Istarskoj županiji ima 11785 poduzetnika s 51306 zaposlenika.

Također i obrtništvo raste u Poreču, odnosu na prethodnu godinu, broj obrtnika prema podacima obuhvata Udruženja obrtnika Poreč se povećao sa 1.516 na 1704 obrta, što ukazuje na značajnu obrtničku aktivnost.

Osim toga, Grad Poreč je i u 2021. godini uvršten na listu top 10 hrvatskih gradova s najvećom neto dobiti poduzetnika. Poreč je jedini grad iz Istre na listi, a uz njega se nalaze i poduzetnici sa sjedištima u Zagrebu, Splitu, Osijeku, Rijeci, Karlovcu, Varaždinu, Zadru, Vukovaru i Velikoj Gorici, objavila je u svojoj godišnjoj analizi FINA.

Grad Poreč već godinama kao njihov glavni partner nudi brojne pogodnosti za poduzetnike početnike, ali i one koji tek razmišljaju o poduzetništvu. Osim poslovnih zona, poduzetničkog inkubatora i druge infrastrukture, poduzetnicima Grad nudi direktne financijske potpore iz proračuna pomoću osam mjera: potpore poduzetnicima početnicima koji otvaraju obrt ili trgovačko društvo, potpore za financiranje pripreme i kandidiranje za projekte EU-a, potpore za novo zapošljavanje i samozapošljavanje, potpore za izradu web stranice i web shopa, potpore obrtima za obavljanje poslova dadilja, potpore za subvencioniranje nabave dugotrajne materijalne imovine, potpore za uvođenje inovacija u proizvodnju i potpore za subvencioniranje boravka djeteta u dječjem vrtiću ženama poduzetnicima početnicima. Tu su još i brojne mjere koje se svake godine unapređuju sukladno potrebama poduzetnika.

Porečki gradonačelnik Loris Peršurić ističe kako posebno veseli činjenica da je broj obrta i poduzeća trajno među najvišima u Hrvatskoj s obzirom na broj stanovnika, što postavlja Poreč visoko na ljestvici najuspješnijih poduzetničkih gradova u Hrvatskoj. Dodatno, Poreč nastavlja biti jedan od rijetkih gradova bez prireza, ali i grad koji investitorima koji kupe parcelu od Grada, npr. u Gospodarskoj zoni Buići – Žbandaj omogućuje pogodnosti u vidu priključaka na infrastrukturu.

– Grad se prije dvije godine uključio i u program sufinanciranja poduzetničkih kredita, za investicijske projekte i obrtna sredstva, za koje je postojao veliki interes te je i to pomoglo poduzetnicima da prebrode teške situacije. Tu su i financijske potpore koje se poduzetnicima dodjeljuju kroz sedam mjera. Osim direktnih financijskih potpora Grad nudi niz drugih aktivnosti i programa namijenjenih obrtnicima, od informiranja i edukacija do mogućnosti sudjelovanja na sajmu poduzetništva i drugim aktivnostima promicanja obrtništva i poduzetništva u organizaciji Grada, kaže gradonačelnik.

Pritom zaključuje kako Grad Poreč puno ulaže u sva područja iz svoje nadležnosti, s čime se povećava i kvaliteta života u Poreču, što pridonosi razvoju grada i stvaranju uvjeta za rast i razvoj poduzetništva.

Izvor Grad Poreč

Bez vode 4. studenog naselja kod Poreča

Foto TZ Buje - Momjan

MARTINJE U MOMJANU – Bogat program uz Vitrinu muškata, glazbu i natjecanje “Najbolji bucolaji”