in

POREČ: Grad snižavanjem kamata smanjio kreditne obaveze za 11,5 milijuna kuna

Grad Poreč od 2017. godine do danas je racionalnim upravljanjem i ugovaranjem povoljnijih kamata za već postojeće kredite za kapitalne investicije poput gradnje dviju škola i dvorana, ostvario uštede za gradsku blagajnu u visini od ukupno 11,5 milijuna kuna. Upravo je odgovorno upravljanje gradskim financijama dijelom olakšalo kriznu 2020. godinu, tijekom koje su prihodi u gradskoj blagajni smanjeni za oko 40%. 

Nakon uzastopnih smanjenja kamatnih stopa na kredite za izgradnju osnovne škole Finida i Žbandaj te dvorane Žatika od 2017. godine, Privredna banka Zagreb i Hrvatska banka za obnovu i razvoj su početkom 2020. prihvatile prijedlog Grada Poreča za dodatno smanjenje kamata, čime su one s početnih sa 5% smanjene na 1,03% te s 2,25% i 2,50% godišnje na 1,1%, odnosno, 1,03% godišnje. Dodatno, ugovaranjem ranije otplate kreditnih glavnica za iste kredite ostvarena je ušteda od dodatnih 12 milijuna kuna.

– Od početka mandata trudili smo se maksimalno racionalizirati poslovanje grada, a da pritom održimo dostignute standarde i nastavimo s ulaganjima. Ovo su uštede koje osjećamo već sada, ali koje će osjećati i svi naredni gradski proračuni, do krajnje otplate kredita za velike projekte. Sada, kad je 2020. godina smanjila prihode i sve potakla na štednju, zadovoljan sam da smo, usprkos svemu, uspjeli dovršiti one kapitalne projekte – uređenje dijela gradske rive i vrtić i jaslice u Dračevcu, te počeli izgradnju onoga u Žbandaju. I dalje ćemo odgovorno postupati s gradskim financijama, te, sukladno mogućnostima, nastaviti investirati u potrebne projekte za još kvalitetniji život, rekao je gradonačelnik Poreča Loris Peršurić.

Izvor Grad Poreč

POREČ: Pokrenuta akcija OBNOVIMO ZAJEDNO KUĆU JEDNE OBITELJI U GLNI ILI PETRINJI

“Djeca Vižinade za djecu Banovine” – Paketići dobrote predani školi u Glini i DND-u Lekenik