in

POREČ: Gradnja lukobrana Barbaran na pola puta

Foto: Tanja Kocijančić

U tijeku je jedna od najvažnijih investicija Lučke uprave Poreč – gradnja lukobrana Barbaran, čijim će se dovršetkom okončati projekt sigurnosne zaštite porečke luke i time pružiti sigurnost priveza plovila u međunarodnom linijskom prometu, za povremeni prijevoz putnika, linija, ribarskih plovila, jahti i megajahti, kao i plovila za sport i razonodu.

-Radovi su u tijeku. Ograđeno je gradilište plovidbenim oznakama. Trenutno barža čeka termin za ukrcaj kamena u Antenalu. Izvođač je malo kasnio zbog radova u Raši. Rok završetka lukobrana Barbaran je 15. travnja, saznajemo od Željka Čorka, ravnatelja Lučke uprave kojeg smo pitali kakvo je trenutno stanje na gradilištu.

Lučka uprava je ugovor o građenju potpisala s tvrtkom Somit iz talijanske Chioggie, čija je ponuda od gotovo 4,8 milijuna kuna bez PDV-a bila bolja od one riječke tvrtke Sun Adria koja je na natječaju ponudila cijenu od 9,7 milijuna kuna bez PDV-a.

Sredstva su osigurana iz vlastitih prihoda Lučke uprave, Istarske županije i Ministarstva mora, prometa i infrastrukture. Rok za završetak radova je 135 dana od uvođenja u posao.

Kako su mediji također već objavili, lukobran će biti dugačak 75 metara i protezat će se od istoimenog otočića prema lukobranu na otoku Sv. Nikola. Omogućit će zimovanje velikim jahtama između carinskog gata i hotela Palazzo, za što već Lučka uprava već duže vrijeme ima upite.

Lukobran će zaštititi luku Poreč od sjeverozapadnih i zapadnih vjetrova, kao što je već ranije napravljen lukobran između hridi Sarafel i kopna.

SUTRA SE BIRA NOVI KONCESIONAR MARINE POREČ – odlučuje Gradsko vijeće u 18 sati

Poreč financira osam poduzetnica na Kongresu poduzetnica u Zagrebu koji se održava na Dan žena