in

POREČ I DALJE PRVI: Otvoren još jedan uređaj za pročišćavanje otpadnih voda u sklopu projekta od pola milijarde kuna

POREČ PONOVO PRVI: U pogonu najmodernija tehnologija za pročiščavanje otpadnih voda
te za solarno sušenje i kompostiranje mulja – Svečano otvoreni uređaj za pročišćavanje otpadnih voda Poreč-sjever s postrojenjem za solarno sušenje mulja i kompostana Košambra.

Otvaranje uređaja Poreč sjever 04.08.2021. – Foto Tanja Kocijančić

Otvaranje je održano danas, 4. kolovoza, na lokaciji uređaja Poreč – sjever – Saladinka.
Oba su izgrađeni u sklopu EU projekta Poreč – Sustav odvodnje za pročišćavanje otpadnih voda grada Poreča.

Otvaranje uređaja Poreč sjever 04.08.2021.

Otvaranju su nazočili i obratili se prigodnim riječima zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda Valentin Dujmović, voditeljica sektora za projekte sufinancirane sredstvima EU u Hrvatskim vodama Fani Bojanić, zamjenik župana Tulio Demetlika, gradonačelnik Poreča Loris Peršurić te domaćin i direktor Odvodnje Poreč Milan Laković koji je iznio sve tehničke detalje ovog velebnog projekta.

Otvaranje uređaja Poreč sjever 04.08.2021.

Tijekom prezentacije prikazan je video materijal koji je dokumentirao radove na dijelovima projekta od početka do završne faze

Otvaranje uređaja Poreč sjever 04.08.2021.

Uređaj za pročišćavanje otpadnih voda Poreč-sjever sa postrojenjem za solarno sušenje mulja ima kapacitet obrade otpadne vode 37.000 ekvivalent stanovnika.Postrojenje za solarno sušenje izvedeno je sa dvije hale ukupne površine od približno 2.000 m2 i prihvaćati će i obrađivati 60 % mulja proizvedenog na svim uređajima ili približno 2.900 tona/god.
Početak izgradnje ovog dijela projekta započelo je o u kolovozu 2018.g., a ugrađen je membranski bioreaktor kao najmodernija tehnologija obrade otpadne vode, koja će tako uz filtraciju omogućavati ponovno korištenje pročišćene vode za navodnjavanje zelenih površina, zalijevanje sportskih terena i poljoprivrednih kultura, te u svrhe protupožarne zaštite i kao tehnološka voda za pranje ulica.

Otvaranje uređaja Poreč sjever 04.08.2021.

Kompostana Košambra – radovi su započeli u srpnju 2018. godine i ona sadrži zgradu za prihvat materijala, hale za fermentaciju, dozrijevanje i skladištenje komposta, te montažni objekt za zaposlenike, sveukupne površine od približno 1000 m2.
Kompostana će prihvaćati i obrađivati 40 % mulja proizvedenog na svim uređajima ili približno 1.900 tona godišnje, te 2.200 tona godišnje zelenog biorazgradivog otpada.
Proizvoditi će se približno 1.700 m3 komposta godišnje.

Milan Laković

Ističemo:
Sa ovim danas učinjen je veliki korak prema kraju EU Projekta Poreč te nam još preostaje Uređaj u Vrsaru Petalon i probni rad u trajanju od godine dana gdje izvođač treba uspostaviti funkcionalnost, optimiizirati rad postrojenja i dokazati tražene izlazne parametre.
EU PROJEKT POREČ je sufinanciran iz sredstava Kohezijskog fonda sa 74% vrijednosti dok su razliku preuzeli Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, Hrvatske vode i jedinice lokalne samouprave. Ukupna vrijednost iznosi 501,2 milijuna kuna.
Radi se o kapitalnom ulaganju koje štiti okoliš, pročišćava otpadne vode i stvara nove resurse, a građanima donosi čišće more, puno vode i kvalitetnije uvjete života.
Projekt je realiziran u razdoblju od 2015. godine do danas i kroz njega je izgrađeno i rekonstruirano 84,1 km kanalizacijske mreže, izgrađeno 32 nove i rekonstruirano 50 postojećih crpnih stanica, te nabavljena oprema za održavanje sustava javne odvodnje. Tako smo ustvari omogućili priključenje preko 90% stanovništva Grada Poreča na sustav javne odvodnje.

Otvaranje uređaja Poreč sjever 04.08.2021. – Foto Tanja Kocijančić

Također su izgrađeni i nedavno predstavljeni uređaji za pročišćavanje otpadnih voda na lokacijama Lanterna i Poreč-jug dok danas otvaramo i uređaj za pročišćavanje otpadnih voda Poreč – sjever sa postrojenjem za solarno sušenje i postrojenje za kompostiranje mulja Košambra.

Otvaranje uređaja Poreč sjever 04.08.2021. – Foto Tanja Kocijančić

Napomenuto je da je kapacitet svih uređaja u maksimalnom opterećenju 137.500 ekvivalent stanovnika.
U sklopu realizacije uređaja ukupno su izgrađena 43 građevinskih objekata, što tehnološke, operativne ili administrativne namjene, kao što su zgrade predtretmana otpadne vode, zgrade za membransku ultrafiltraciju, upravne zgrade, bazeni za biološku obradu otpadne vode, spremnici pročišćene vode, zgrade za smještaj automatike, elektroinstalacije, aeracijskih puhala, dizel agregata, garaže za specijalna vozila, hale za obradu i skladištenje mulja i komposta.
Na gradilištima je, kako je istaknuto, dnevno bilo uključeno približno 200 radnika, što Inženjera, tehnologa, geodeta, poslovođa, građevinaca, električara, strojara i vozača, priopćeno je iz Odvodnje.

AQUACOLORS POREČ: Zabava, adrenalin, tobogani, kokteli i DJ glazba recept za savršen dan

NOVIGRAD obilježio Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja