in

POREČ: Vinarija Damjanić u Fuškulinu gradi moderan vinski podrum

U Fuškulinu, nekoliko kilometara udaljenom od Poreča, već godinama uspješno posluje i stvara vinarija obitelji Damjanić. Dosadašnja proizvodnja uskoro će se podići na novu razinu, jer je upravo u tijeku izgradnja novog vinskog podruma, sufinanciranog europskim sredstvima iz Vinske omotnice.

Gradilište su zajedno obišli gradonačelnik Poreča Loris Peršurić i vinar Ivan Damjanić. Kako je naglasio Damjanić, radi se o projektu koji je vrijedan 17 milijuna kuna i koji je kandidiran na EU fondove 2020. godine, a radi se o najvećem privatnom vinskom podrumu takve vrste na području Poreča.

– Novi će podrum moći obraditi 250 tisuća litara u maksimalnim količinama, a osim uređenja prostora za preradu grožđa i skladištenje vina, uredit će se i kušaona za posjetitelje te izložbeni i prodajni prostor. Zgrada će biti podijeljena na radni dio i dio za goste, zajedno s uređenim okolišem i parkiralištem, kaže Damjanić.

Vinarija trenutno obrađuje 10.5 hektara zemlje, udaljene samo tri kilometra od mora, na kojima raste najviše malvazije, uz chardonnay, pinot bijeli, muškat žuti, teran, merlot, cabernet sauvignon i borgonju. Posebno su ponosni na etiketu Clemente Blanc iz 2016. godine, koja je u istoj godini osvojila Decanterovu zlatnu medalju s 96 bodova i zlatnu medalju International Wine Challengea.

Gradonačelnik je pozdravio ovu investiciju, napomenuvši kako je poljoprivreda ne samo važna gospodarska grada za Poreč, već i dio našeg identiteta.

– Sama Istra, pa tako i područje grada Poreča oduvijek se moglo pohvaliti raznolikošću. Upravo je to i jedan od razloga gospodarskog napretka, stabilnosti, ali i turističkih rezultata. Ivan i familija nastavljaju mukotrpan posao koji su na istom mjestu radili njihovi preci, prije 100 godina. Prati nove trendove, prate razvoj tehnologije, a sve kako bi na tržište plasirali proizvod vrhunske kvalitete. Na ponos njih samih, ali i cijele zajednice. Takve priče treba podržati i pohvaliti, uz takve projekte Grad čvrsto stoji. Vjerujem da će dovršetkom ove investicije iduće godine Poreč gostima, ali i domaćima ponuditi nešto novo, nešto kvalitetno, proizašlo radom i trudim naših ljudi.

Dovršetak radova i otvorenje novog podruma očekuje se tijekom 2023. godine, priopćio je Grad Poreč.

požar vatra ilustracija

Ipsilon: Zapalilo se vozilo s balama sijena

Foto TZ Novigrad barke brodovi mandrač

Nemet premijeru: Istarski ribari su pred krahom i hitno trebaju europski novac