in

Nemet premijeru: Istarski ribari su pred krahom i hitno trebaju europski novac

Ilustracija - Foto TZ Novigrad

Zastupnica IDS-a Katarina Nemet danas je u Hrvatskom Saboru ponovno upozorila na velike probleme s kojima se susreće istarski ribarski sektor.

katarina nemet ids
Foto IDS

Prije nepunih mjesec dana ukazala je na problem neriješenog pitanja razgraničenja sa Slovenijom u Savudrijskoj vali zbog čega na adrese istarskih ribara redovito stižu kazne slovenske prometne policije, kao i na problem prekomjerne populacije delfina koji čine veliku materijalnu štetu, trgaju mreže i jedu ulovljenu ribu te na neviđenu najezdu velikih meduza koje praktički onemogućavaju ribarenje.

Uz sve te nedaće, Nemet je danas napomenula i značajno poskupljenje plavog dizela koje ih je gotovo u potpunosti shrvalo.

-Problemi i nedaće, nažalost, ribarski sektor pogađaju sa svih strana. „Non te sa de che morte morir“, rekli bi naši ribari sa sjeverozapada Istre! U slobodnom prijevodu: „Ne zna čovjek od koje bi smrti umro“! Eto, tako nekako se slikovito, nažalost, može ilustrirati njihova situacija, kazala je Nemet i naglasila da je nedugo apelirala na nadležna ministarstva i Vladu da konkretnim mjerama što prije pruže učinkovitu podršku hrvatskom ribarskom sektoru koji je doslovno na koljenima.

Istaknula je kako ipak ohrabruje informacija iz Ministarstva poljoprivrede o planiranju nekoliko mjera pomoći sektoru ribarstva i to u obliku državnih potpora putem nepovratnih sredstava. Napomenula je da se radi o europskim novcima te da se stoga nada da će Europa dati zeleno svjetlo i da će se uistinu konkretno moći ublažiti negativni gospodarski, ali i socijalni učinci na sektor ribarstva te ponovno uputila molbu i ministrici Vučković i premijeru Plenkoviću da se založe kod institucija Europske Unije kako bi se ta sredstva odobrila.

Posebno je apelirala da se ribare ne opterećuje s nepotrebnom administracijom i birokracijom, kao i beskonačnim obrascima, dokumentima, tablicama kada dođe do realizacije spomenutih financijskih potpora.

-Ukratko, kada mjere pomoći budu odobrene, ako budu, a nadamo se da hoće, pomozimo tim ljudima da u njima uistinu nađu slamku spasa i pomoći, a ne nove probleme i nepotrebne frustracije, zaključila je Nemet.

Izvor IDS

POREČ: Vinarija Damjanić u Fuškulinu gradi moderan vinski podrum

Foto Istarska županija

Istarski domovi zdravlja uložili 7,3 milijuna kuna u obnovu radiološke dijagnostike