in

Porečki obrtnik NIKO BLAŽANOVIĆ o poslovanju u krizi: Ovo je šansa da se okrenemo i pomognemo jedni drugima u poslovnom lancu

Niko Blažanović - Foto Tanja Kocijančić

Predstavljamo obrtnika Niku Blažanovića, koji posjeduje Fotoknjigu.

Niko Blažanović iz Poreča bavi se grafičkom djelatnošću, tj. digitalnim tiskom, izradom fotoknjiga i drugih grafičkih proizvoda (letaka, brošura, jelovnika, vizitkarti i slično) već desetak godina. S njim smo razgovarali kako bismo saznali kako se njegova djelatnost nosi s krizom u doba pandemije. Spomenimo da je naš sugovornik u Poreč počeo dolaziti prije 30 godina, prije Domovinskog rata kao zagrebački student. Radio je s razglednicama tijekom turističke sezone, a taj posao se nastavio sve do 2010. godine. Nakon toga su se opremili s grafičkim strojevima i opremom za izradu prije navedenih proizvoda. U Poreč se s obitelji doselio 1995.

„Rođen sam u Posavini. S tog područja (to moram napomenuti) u Domovinskom ratu iseljeno je preko 150 tisuća Hrvata, koji su raspršeni po cijelom svijetu pa je tako jedan dio nas našao svoje mjesto u lijepoj Istri na čemu smo zahvalni dobrim ljudima Istre“, rekao nam je Blažanović uvodno.

U Istri, ali i u Hrvatskoj prvi su pokrenuli ovaj posao. Koristeći njihov softver klijenti sami kreiraju svoje uratke nakon čega ih online šalju na tisak i finalizaciju tvrdo ukoričenih fotoknjiga koje se potom kurirskom službom dostavljaju na adresu naručitelja.

Niko Blažanović – Foto Tanja Kocijančić

1.    Kako je vaš obrt podnio teret korona-krize? Kako radite zadnjih godinu dana? S kim najviše poslujte?

Što se tiče korona-krize, tu smo svi pogođeni. Svatko tko se bavi bilo kojim poslom manje ili više trpi u poslovanju. Ovo što nam se dogodilo i još uvijek traje nije bilo moguće predvidjeti. Uspjeli smo se održati zahvaljujući maksimalnoj racionalizaciji poslovanja, smanjivanjem troškova tamo gdje se može. Kao što vidimo, krenulo je popuštanje mjera. S proljećem očekujemo povećane poslovne aktivnosti sada pred turističku sezonu, a onda dobru i samu sezonu. Moramo biti optimisti jer nam to daje poticaj i energiju za nove korake. Trenutno je smanjen opseg posla, ali u ovom dijelu godine tradicionalno je smanjen i  broj vjenčanja, a s obzirom na koronu još  i dodatno. Očekujemo iza Uskrsa narudžbe od strane fotografa s područja Istre, ali i šire, kao i narudžbu grafičkih proizvoda za potrebe u turizmu.

2.    Kakva je trenutno situacija u vašoj branši? Kako se obrti slični vašem po Hrvatskoj snalaze u ovo doba smanjene gospodarske aktivnosti?

Svi nekako dijelimo istu sudbinu i ova kriza s koronom je pokazala kako smo svi vezani jedni uz druge. Teško je svima, ali dobro bi bilo da zajedno izvučemo neku pouku iz ove situacije u poslovnom okruženju, ali i u svakodnevnom životu. Ovo je šansa da se svi u poslovnom lancu okrenemo jedni drugima, svatko sa svojom ulogom, što više održivom za što veći broj poslovnih subjekata.

3.    Jeste li koristili pomoć države (potpore za radna mjesta) te imate li mogućnost dobiti potporu od nekog drugog, primjerice od županije ili Grada Poreča?

Pomoć države smo koristili samo za travanj i svibanj prošle godine, nakon toga nismo ispunjavali postavljene kriterije koji su često mijenjani tako da nismo imali sreće. Inače smatram da sama dodjela pomoći na ovaj način nije najsretnije osmišljena, tj. da nisu najspretnije raspoređene.

4.    Jeste li bili primorani uzeti kredit – ako ne zašto? Na koji način opstajete?

Ne, nismo uzimali kredit u vrijeme korona-krize, jedino smo ugovorili moratorij na postojeći kratkoročni kredit koji smo uredno podmirivali sa svim obvezama dok je bilo  moguće poslovati po “starom normalnom”. Držimo do naših klijenata koji su disperzirani širom Hrvatske što se pokazalo jako dobrim u ovim neprilikama, jer su nam narudžbe dolazile s raznih područja Hrvatske. Primjerice, kada je u Slavoniji bilo zabranjeno održavati vjenčanja – to se moglo u ostatku države.

5.    Kakvu vam podršku pruža Udruženje obrtnika?

Član sam tijela Udruženja obrtnika Poreč više od 15 godina, prvo kao član skupštine i zamjenik predsjednika Sekcije uslužnih djelatnosti, a u ovom mandatu sam predsjednik nadzornog odbora. Dosta se radi na komunikaciji i informiranju obrtnika vezano za različitu problematiku na koju nailaze sami obrtnici. Puno je tome doprinijela činjenica da udruženje ima svoju prekrasnu zgradu  i mjesto za okupljanje. Ističem i vrijedan rad i zalaganje našeg tajnika Roberta Velenika koji je na raspolaganju svakom obrtniku bilo kroz upućivanje na najbrži način rješavanja određenog pitanja ili pri organizaciji raznih radionica, tečajeva i slično.

6.    Imate li kakav prijedlog na koji bi se način trenutno moglo više pomoći obrtnicima i poduzetnicima koji se nalaze u nezavidnoj financijskoj situaciji?

Moj prijedlog je poziv na veću suradnju obrtnika i svih malih poduzetnika na Poreštini i u Istri. Primjerice, da se što više prometa odvija unutar nas samih obrtnika; da ne gledamo jedan drugog samo kao na konkurenciju, nego i kao priliku za suradnju.
U našoj grafičkoj branši ima na području bivše općine Poreč oko 12 poduzetnika koji pružaju grafičke usluge tiska, printanja velikih formata, graviranja i slično. Na primjer, ako uzmemo samo jedan stroj za UV print malog formata koji služi za finaliziranje grafičkih proizvoda na Poreštini ima četiri takva stroja koji koštaju svaki oko 20 tisuća eura. No, dovoljan je samo jedan da zadovolji sve potrebe. Trebalo bi da svi nosimo poslove tom jednom vlasniku/poduzetniku, uz nešto povoljnije cijene usluge ispisa. Tako bi se stroj amortizirao u kratkom roku, nakon čega bi se nabavio novi. Svi bi koristili uvijek najnoviju tehnologiju koja je trenutno aktualna u svijetu. Tako isto za neki drugi stroj onom drugom, za treći stroj trećem… Dakle, da imamo međusobno poslovno povjerenje i zajedničke interese koje pružaju povezanost. Svatko od nas može biti usko specijaliziran i najbolji za odabranu vrstu grafičke usluge, a onaj dio koji može biti zajednički da nas poveže na suradnju.

7.    Koja su vaša predviđanja za 2021? Očekujete li kakav-takav oporavak i dobru turističku sezonu?

Trebamo se nadati i vjerovati da će situacija s koronom biti pod kontrolom. Svjesni smo svi što nama u Istri i cijeloj Hrvatskoj znači turistička sezona. Neki dan, kada sam se s prijateljima dotaknuo teme korone i turističke sezone, jedan je prijatelj rekao kako njegova nona uvijek pripovijeda: „Sinko moj, ne smijemo se ni domisliti kako je bilo prije živjeti dok nije bilo turizma, živilo se teško…“ Tako da s nestrpljenjem iščekujem (nadam se uspješnu) dolazeću sezonu!

TAR: Pobjednik Poreč Trophyja Talijan Filippo Fiorelli

Porečke odbojkašice ni uz puno žara nisu uspjele protiv Rijeke