in

Porečki projekti zaštite okoliša – solarne elektrane, nova javna rasvjeta, uklanjanje azbesta…

Nova Vas

Povodom Dana zaštite okoliša, koji se obilježava 5. lipnja, o projektima kojima se Poreč bavi na polju zaštite okoliša razgovarali smo s Gordanom Lalić, direktoricom gradskog poduzeća za izgradnju grada, te djelatnosti energetske učinkovitosti Parentium, priopćeno je iz gradske uprave.

– U Poreču trenutno aktivno radimo na desetak projekata koji se bave zaštitom okoliša i energetskom učinkovitošću: sunčane elektrane, Moj Poreč bez azbesta, nabava električnih vozila za komunalno redarstvo, te funkcioniranje punionice za električne automobila, razvijanje pilot-projekta električnog javnog prijevoza s partnerima iz Italije u projektu SUTRA, energetska obnova objekata javne namjene poput vrtića Radost II, modernizacija javne rasvjete, akcijski plan za energetsko održiv razvoj Poreča, edukacije…

U suradnji s Gradom, prijavljujemo i četiri nova projekta u ovoj godini, rekla je Lalić, pojasnivši kako se Poreč odavno predodredio biti grad i destinacija koji promišljaju o zaštiti okoliša i energetskoj učinkovitosti.

Projektom sunčanih elektrana, na osam objekata javne namjene (deponiji Košambra, sportskim dvoranama Palestra i Veli Jože, područnim osnovnim školama Nova Vas i Žbandaj, dječjim vrtićima Baderna i Varvari, te društvenom domu Dračevac) postavljeno je osam sunčanih elektrana za proizvodnju električne energije iz energije sunca ukupne nazivne snage 100 kW, te osam solarnih sustava toplinskih kolektora, čime se osigurava toplinska energija za proizvodnju potrošne tople vode u navedenim objektima.

-U tri i pol godine rada, osam sunčanih elektrana Grada Poreča rada proizvelo nešto više od 500.000 kWh ”zelene” električne energije, dok ostvarena ušteda u utrošku toplinske energije iznosi oko 20.000 kWh. Da je kojim slučajem ista količina energije proizvedena iz ugljena, količina nastalog CO2 iznosila bi gotovo 180 tona, iz lož ulja gotovo 140 tona, dok bi za prirodni plin količine emitiranog CO2 iznosile oko 105 tona, pojašnjava Lalić.

Kao još jedan važan projekt ističe onaj stanice za punjenje vozila na električni pogon, po kojem Poreč sve više počinje biti prepoznat kao grad ”zelenog prometa i e-mobilnosti”. U prilog tomu govori i porast broja vozila na električni pogon na području našega Grada, koji je od 2015. kada je postavljena punionica brojio 35 punjenja, da bi u 2018. dostigao broj od 371 punjenja. Osim što je samo punjenje za vlasnike električnih vozila besplatno, kao i korištenje velikog gradskog parkinga za vozila na električni pogon, time se direktno potiče sam koncept e-mobilnosti. Pružajući primjer dobre prakse, te u ulozi pokretača promjena na lokalnoj razini, turističke i ostale tvrtke na području Grada Poreča – Parenzo, prepoznale su viziju, te svojim djelovanjem popratile ovu inicijativu, što je rezultiralo činjenicom da se na području Grada koji broji 16.696 stanovnika trenutno nalazi sedam stanica za punjenje vozila na električni pogon, što je najveći broj po glavi stanovnika u cijeloj Hrvatskoj.

Još jedan važan projekt je i ‘’Moj Poreč bez azbesta’’ – program sufinanciranja uklanjanja krovnih pokrova s objekata na području Poreča u sklopu kojeg, građani prijavom na natječaj koji Grad Poreč – Parenzo objavljuje i provodi, mogu ostvariti pravo na bespovratna sredstva sufinanciranja u iznosu od 100 kn/m2 uklonjenog krovnog pokrova koji sadrži azbest, do maksimalnog iznosa od 10.000 kn po objektu. Sredstva za provedbu programa u stopostotnom iznosu osiguravaju se isključivo kroz Proračun Grada Poreča – Parenzo, već petu godinu za redom. S obzirom na iznimno pozitivan odaziv građana, te njihov iznimno veliki interes, Grad Poreč – Parenzo planira nastaviti s kontinuiranom provedbom programa i u narednom vremenskom periodu, sve dok građani budu iskazivali potrebu i interes za provedbom istog. Od 2015. do 2018. godine projekt je imao iznimno veliku uspješnost – 38 korisnika je iskoristilo pogodnosti i uklonilo azbestne krovove sa isto toliko objekata, a ukupna količina uklonjenog krovnog pokrova koji sadrži azbest je oko 3000 m2..

Grad Poreč provodi i cijeli niz značajnih projekata za očuvanje okoliša, poput  nabave električnog vozila i električnog skutera za komunalno redarstvo Grada Poreča – Parenzo, zatim projekta ”SUTRA” – EU projekta koji promiče održivu mobilnost na obali i njezinom zaleđu, a uključivanjem inovativnog koncepta mobilnosti za prijevoz putnika, urbana središta u programskom području moći će smanjiti prometna zagušenja, poboljšati kvalitetu zraka i smanjiti emisiju CO2. Kroz provedbu projekta, Grad Poreč će uvesti ekološki prihvatljiv javni e- bus.

Tu je i modernizacija postojećeg sustava javne rasvjete Grada Poreča projekt kroz koji će se oko 1.000 rasvjetnih tijela u sklopu sustava javne rasvjete na području grada Poreča – Parenzo, a koji su mahom rasvjetna tijela zastarjele tehnologije (živina rasvjetna tijela), zamijeniti novim, energetski i ekološki prihvatljivim rasvjetnim tijelima (LED tehnologija) i smanjiti svjetlosno onečišćenje, problem o kojem se u posljednje vrijeme sve više govori.

Grad Poreč i gradsko poduzeće Parentium intenzivno rade na osmišljavanju i prijavi novih projekata (2 projekta prijavljena, planiraju se još minimalno 2 prijave do kraja godine), dodaje Lalić.

– Grad Poreč, kao turistička top destinacija na Jadranu, odavno je prepoznao energetsku učinkovitost, održivi razvoj i zaštitu okoliša kao imperative 21. stoljeća, te poštujući načela vizije Istarske županije u ostvarenju ciljeva destinacije ”Zelena Istra”, kontinuirano analizira i razvija smjernice  u osmišljavanju i provedbi projekata iz gore navedenih područja na lokalnoj razini, na taj način postavljajući čvrste temelje održivog razvoja grada, čija uspješna realizacija rezultira višestrukom koristi za, prvenstveno, građane i sve osobe koje na području grada borave. Pružajući primjer dobre prakse ostalim gradovima na području Europe, a i šire, te promičući naš grad kao energetski i ekološki osviještenu ”zelenu” turističku top destinaciju koja svakom posjetitelju pruža dodatni doživljaj i spoznaju da boravi na području koje ulaže iznimno velike napore da osigura da i budući naraštaji mogu biti sigurni da će moći doživjeti ljepotu ovog područja, zaključuje Lalić.

Projekti energetske obnove objekata javne namjene Grada Poreča:

  1. Energetska obnova objekta područne osnovne škole Veli Maj – projekt kroz koji je izvršena kompletna energetska obnova (izrada toplinske ovojnice, zamjena stolarije, te izolacija stropa prema negrijanom prostoru) objekta nekada područne osnovne škole Veli Maj, a sada, talijanskog dječjeg vrtića Paperino, čime su postignuta poboljšanja u smislu energetskih svojstava objekta, poboljšanja za korisnike objekata, smanjenje emisija CO2, te smanjenje troškova objekta.

 

  1. Prenamjena kotlovnice na objektu Osnovne škole Poreč – projekt kroz koji se zamjenom osnovnog energenta (lož ulja) ekološki prihvatljivijim (prirodni plin), te ugradnjom ventila s termostatskom glavom na ogrjevna tijela u objektu, postiglo značajno smanjenje emisija CO2, te smanjenje troškova objekta.

 

  1. Projekt izrade konzervatorske podloge i kompletne projektno tehničke dokumentacije kompletne konstruktivne sanacije, te povećanja energetske učinkovitosti objekta dječjeg vrtića Radost II koji je klasificiran kao kulturno dobro, te kao takav upisan u Registru kulturnih dobara Republike Hrvatske, te se kao takav nalazi pod konzervatorskom zaštitom.

 

ŽITELJI OPĆINE KAŠTELIR-LABINCI ZGROŽENI I PETICIJOM TRAŽE UKLANJANJE – Bazna stanica T-Coma preko noći niknula u poslovnoj zoni

FOTOGALERIJA: Postavljene Plave zastave – Poreč ih na svojim plažama ima čak 23