in

FOTOGALERIJA: Postavljene Plave zastave – Poreč ih na svojim plažama ima čak 23

Foto Tanja Kocijančić

Na području Poreča ima 23, a na cijeloj Poreštini ove godine čak 40 Plavih zastava, što je jedan od glavnih ekoloških pokazatelja da je more visoke kakvoće, a plaža uređena i sigurna za kupanje. Zanimljivo je da od ukupnog broja Plavih zastava u Hrvatskoj – 60 posto ih je u Istri.

Središnja svečanost podizanja Plave zastave održana je danas povodom Svjetskog dana zaštite okoliša na otoku Sv. Nikola, na glavnoj plaži Valamar Collection Isabella Island Resorta, gdje su bili predstavnici Grada Poreča na čelu s gradonačelnikom Lorisom Peršurićem, hotelijerskih tvrtki Valamar Riviera i Plava laguna, Turističke zajednice Poreča na čelu s direktorom Nenadom Velenikom, kao i drugi uzvanici.

Čast da podigne Plavu zastavu, a nakon kratkog uvodnog programa tijekom kojeg su plesale mlade plesačice porečkog USB-a, imao je stalan gost Valamarovog hotela na otoku, Paul Seaton.

-Jako sam počašćen što su baš mene odabrali da budem dio ove svečanosti i da podignem Plavu zastavu, rekao je Seaton na svom, engleskom jeziku i zatim završio na hrvatskom: „Volim Poreč“.

Svake godine udruga Lijepa naša, kao dio svjetske zaklade za odgoj i obrazovanje za okoliš – Foundation for Environmental Education – FEE sa sjedištem u Danskoj, dodijeljuje Plavu zastavu plažama i marinama na Jadranu kao simbol kvalitete i uređenosti. Prestižna oznaka Plava zastava dodjeljuje se plažama koje zadovoljavaju zahtjevne kriterije koji u obzir uzimaju kakvoću mora, očuvanost obale, uređenost i razinu usluge i sadržaja koja se posjetiteljima plaža nudi, kao i niz drugih.

U ime udruge Lijepe naše govorio je njen predsjednik Ante Kutle, koji je kazao da u Poreč zbog Plavih zastava dolazi već 21 godinu, te da je za njega Poreč glavni grad na svijetu po broju ovih zastava.

-Prošlo je 30 godina od osnivanja naše udruge i 24 godine od provođenja ovog programa za što imamo licenciju. Uvijek kada dođem impresioniran sam ljepotom i uređenošću porečke obale, kazao je Kutle i zaključio da bez uređenih hotela i plaža nema ni turizma ni napretka.

U ime Valamar Riviere govorila je voditeljica Odjela plaža, bazena i wellnessa Karla Serblin, koja je istaknula da je ta kompanija uložila ove godine 793 milijuna kuna u obnovu i gradnju novih objekata i da je zaštita okoliša jedan od važnih dijelova njihovog odgovornog poslovanja. Zaključila je da se puno pažnje posvećuje uređenju plaža, a velik broj Plavih zastava koje se vijore na onima gdje imaju koncesiju dokaz je toga.

Plave zastave će se tako ovog ljeta vijoriti na jedanaest plaža Plave Lagune, tri gradske i na devet plaža Valamara.

Porečki projekti zaštite okoliša – solarne elektrane, nova javna rasvjeta, uklanjanje azbesta…

U porečkim ŠPADIĆIMA: Pala s bicikla i teško se ozlijedila