in

POREŠTINA: Projekt razvoja širokopojasnog interneta ide dalje – brži internet za desetak tisuća korisnika

Operativni sastanak u sklopu realizacije projekta Razvoj infrastrukture širokopojasnog pristupa za Grad Poreč i općine Funtana, Kaštelir-Labinci, Sveti Lovreč, Tar-Vabriga, Višnjan, Vižinada, Vrsar i Tinjan, održan je danas u Obrtničkom domu u Poreču. Sastanku su prisustvovali predstavnici navedenih jedinica lokalne samouprave uključenih u projekt, te predstavnici partnera u projektu: Hrvatskog Telekoma d.d. (HT), izvođača radova tvrtke Elektro Imber d.o.o. iz Zagreba, te tvrtke Učka konzalting d.o.o. iz Pazina kojoj je povjeren nadzor.

Podsjetimo, infrastrukturni operator HT sklopio je u rujnu 2020. Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava kojim se obvezao na području Projekta osigurati širokopojasni pristup nove generacije (eng. Next Generation Access – NGA) za sve potencijalne korisnike na tzv. „bijelim“ adresama.  Partner na Projektu je Grad Poreč, a u obuhvatu se nalaze i općine Funtana, Kaštelir-Labinci, Sveti Lovreč, Tar-Vabriga, Višnjan, Vižinada, Vrsar i Tinjan. Ukupna ugovorena vrijednost prihvatljivih troškova Projekta je 56 milijuna kuna, od čega će HT uložiti 28,1 milijuna vlastitih investicijskih sredstava, a ostatak vrijednosti financirat će se sredstvima državnih potpora, odnosno bespovratnim sredstvima fondova Europske unije.

Po nabavnom ugovoru za projektiranje i izgradnju FTTH mreža izvođač se obvezao po principu „ključ u ruke“ omogućiti optički (eng. Fiber To-The-Home – FTTH) pristup za  7.180 „bijelih“ adresa na kojima se nalazi 10.274 potencijalnih korisnika. Ugovorena vrijednost ove investicije je 40,1 milijun kuna.

U sklopu Projekta HT je proveo postupak nabave za projektiranje i izgradnju FTTH mreža po kojem je u studenom prošle godine sklopljen ugovor o izvođenju radova s izvođačem Elektro imber d.o.o. iz Zagreba, te ugovaranje nadzora koje je povjereno tvrtki Učka-konzalting iz Pazina.

Kako su izvijestili iz HT-a, trenutno je u tijeku usuglašavanje koncepta tehničkog rješenja i dinamičkog plana između izvođača i HT-a kao investitora, nakon čega će biti poznati detaljniji rokovi izvođenja pojedinih etapa FTTH mreža. Etape će se puštati u rad sukcesivno kako budu implementirane, a sve NGA mreže na obuhvatu Projekta potrebno je implementirati najkasnije do kraja 2023. godine.

Svi korisnici koji će koristiti usluge na optičkoj infrastrukturi imati će kvalitetan, neprekinuti pristup internetu od minimalno 100 Mbit/s koji će im omogućiti nesmetani rad od kuće, korištenje usluga e-zdravstva, e-građanin i sl. Također, napominju u HT-u,  optička infrastruktura doprinijeti će povećanoj atraktivnosti gradova i općina na način da će omogućiti lokalnoj zajednici privlačenje poduzetnika i stimuliranje konkurentskog okruženja.

Ovu vrijednu investiciju kojom će biti osigurana najbrža i najkvalitetnija telekomunikacijska mreža za građane i posjetitelje Poreča, pozdravio je porečki gradonačelnik Loris Peršurić.

– Ovo je veliki projekt širokopojasnog interneta za cijelu Poreštinu, kojim će naselja dobiti fiksnu optiku za brži internet. Trudimo se kao Grad stalno raditi na projektima koji će dodatno poboljšati kvalitetu života. Uz sva druga ulaganja, poput gradnje škola, vrtića, cesta i odvodnje, danas nam kvalitetan i brzi Internet predsstavlja osnovnu infrastrukturu i itekako može pomoći da imamo što kvalitetniji svakodnevni život i ponudu za goste. Siguran sam da ćemo kroz ovo ulaganje napraviti velik korak i u tom smjeru, zaključuje gradonačelnik Peršurić.

Osnovne informacije o projektu nalaze na službenim web stranicama projekta na sljedećoj poveznici: https://www.hrvatskitelekom.hr/ht-grupa/eu-projekti/izgradnja-sirokopojasne-mreze-porec

Ilustracija Pixabay

Povlači se orašasti proizvod zbog povećane količine cijanida

Općina MArčana

Marčana: Otvoren natječaj za financiranje udruga