in

Povećane potpore za radnike na 4.000 kuna, objavljeni uvjeti za oslobađanje od poreza na dobit, dohodak i doprinose za iduća tri mjeseca…

Premijer Andrej Plenković već je u ponedjeljak je rekao da će novi paket mjera biti sveobuhvatan i robustan te usmjeren zaštiti gospodarstvenika, radnika i privatnoga sektora. Evo detalja.

Premijer je obavijestio da je na užem kabinetu Vlade dogovoren paket mjera i zakonskih izmjena kojeg će sutra predložiti Saboru na usvajanje, piše Poslovni.hr.

Riječ je o paketu mjera za suzbijanje učinaka velike krize uzrokovane pandemijom koronavirusa. Situacija je teška i zahtjevna, smatra premijer, jer nitko ne može procijeniti koliko će ova situacija trajati.

“Znam da nikome nije lako. Svi zajedno pokušavamo se prilagoditi na novo normalno, na novu realnost”, rekao je Plenković. Jasno smo odabrali spašavati živote i pravodobno se pripremiti i reagirati, naveo je Plenković. Izrazio je zadovoljstvo zbog brze i učinkovite reakcije.

Naša je poruka da nam ništa nije važnije od zdravlja i da moramo pokazati zajedništvo i biti osobno odgovorni, rekao je Plenković apelirajući na sve da budu strpljivi i pruže povjerenje svima onima koji se trude suzbiti zarazu.

“Najzahtjevniji zadatak koji je pred svima se tiče gospodarstva. Već smo predstavili paket težak 30-tak milijardi kuna, mjere su dobro prihvaćene. Taj cilj je izrazito važan, obzirom da nas prema procjenama čeka veća kriza od one iz 2008.”, naveo je Plenković.

“Odlučili smo izaći s još jednim paketom mjera. čvrsto ćemo stati iza radnika i gospodarstva. Ona potpora koju će već 400.000 ljudi koristiti za ožujak podigne na sa 3250 na 4000 kuna neto, ujedno će država preuzeti davanja na taj iznos. To je sve skupa 8,5 milijardi kuna za očuvanje radnih mjesta. Ovo je mjera koja se može koristiti ako se sačuvaju radna mjesta. Druga mjera ide prema tvrtkama kojima je rad onemogućen ili znatno otežan – oni će bilo djelomično bilo u cjelosti biti oslobođeni poreznih davanja za travanj, svibanj i lipanj”, rekao je Plenković.

“Bit će oslobođeni od poreza na dobit, dohodak i doprinose za iduća tri mjeseca oni koji su imali pad prihoda od 20 do 50 posto. Oni koji imaju pad prihoda veći od 50 posto, njih ćemo osloboditi u potpunosti plaćanja svih poreznih obveza. One tvrtke koje ostvaraju više od 7,5 milijuna kuna oslobađaju se poreznih obveza proporcionalno padu”, pojasnio je Plenković te dodao da će predložiti odgodu plaćanja poreza na dodanu vrijednost sve dok se ne naplate izdani računi. Mjere oslobođenja od poreza teške su od 9 do 12 milijardi kuna, procijenio je Plenković.

“To ne znači da oslobađamo od plaćanja PDV-a”, rekao je premijer te naveo da su njegovi ministri  dobili nalog da obavljaju samo one naloge koji su nužni na funkcioniranje države, dakle, samo nužnih rashoda.

“Novca za plaće i mirovine ima, govorim za ožujak, a za dalje ćemo vidjeti kako izaći u susret situaciji”, rekao je premijer Plenković te precizirao kako se ove mjere donose na rok od tri mjeseca te da će se nakon toga pripremiti nove mjere u ovisnoti o razvoju krize.

“Uz sve ovo što ćemo raditi, idemo i u razgovore sa socijalnim partnerima, prije svega sa sindikatima, gdje moramo razgovarati kako možemo ići prema daljnjim uštedama s obzirom na prava koja sada postoje. Bili smo sretni s porastom plaća, no u ovakvim trenucima moramo razgovarati sa sindikatima, što i kako dalje. Bit će novaca i za mirovine i za plaće za ožujak, a o isplati za travanj ćemo vidjeti što ćemo dogovoriti, s obzirom na izazove”, rekao je Plenković te dao naslutiti da bi pravih rezova kad su plaće u pitanju moglo biti u svibnju.

“Da nema javnog sektora, danas ne bi mogli biti zahvalni medicinskim sestrama i liječnicima koji se bore za naš život. Moramo naći sredstva. Kao odgovorna Vlada moramo činiti ono što i do sada – biti odgovorni prema našim građanima”, istaknuo je i jasno rekao da se mirovine neće dirati te da isplata mirovina ide 8. travnja.

Izvor Poslovni.hr

DVD Marčana dostavlja hranu i lijekove, pomaže policiji u kontroli propusnica od 0 do 24

TAR smanjuje plaće svim djelatnicima u općini, komunalnim tvrtkama i vrtićima