in

POVIJESNA ODLUKA: Umag kreće u gradnju srednje škole

Umag

Umaški gradski proračun dostigao je vrijednost od 256,4 milijuna kuna. Radi se o povijesno najvišem proračunu Grada Umaga iza kojeg stoje najveći, ali i najznačajniji projekti, od kojih se posebno ističu oni u obrazovanju, zaštiti okoliša, ulaganje u gospodarsku zonu te uređenje grada. 

-U ovoj godini započet ćemo i izgradnju naše umaške srednje škole. Projekt je težak gotovo 80 milijuna kuna, a bit će izgrađen u dvije faze. Iako je izgradnja srednje škole u ingerenciji Istarske županije, nismo naišli na razumijevanje župana, niti vidimo ikakvu želju, perspektivu ni iskrenu namjeru da Županija izgradi srednju školu u Umagu. Ne možemo se složiti s politikom Županije koja koči razvoj i perspektivu našega grada, stoga smo preuzeli odgovornost te ćemo postati prvi i jedini grad u Hrvatskoj koji će samostalno, o svom trošku, izgraditi srednju školu. Isti je slučaj bio i s Domom za starije i nemoćne osobe. No, danas Umag ima svoj Dom, i to najbolji u regiji. Iznimno smo ponosni što smo svojim primjerom dobre prakse našim umirovljenicima osigurali najviše standarde aktivnog i zdravog starenja u Hrvatskoj, poručuju iz Grada Umaga.

Razvidno je, dakle, da će Umag u 2019. godini za obrazovanje izdvojiti više od trećine svojeg proračuna.

U okviru projekta „Umag-grad djece 2010.-2020.“ samo ove godine pokreće se izgradnja ili obnova pet škola i vrtića, što je izniman slučaj u povijesti Umaga, ali i jedinstveni primjer dobre prakse u Hrvatskoj.

Dokumentacija za projekt energetske obnove i rekonstrukcije Osnovne škole Marije i Line u završnoj je fazi, za što je predviđen iznos veći od 22 milijuna kuna. Valja istaknuti kako su dvije trećine sredstava osigurali iz EU fondova.

Istovremeno započinje izgradnja nove osnovne škole i novog vrtića u naselju Murine, za što je predviđeno 17 milijuna kuna. U tijeku je rekonstrukcija centralnog vrtića „Girotondo“, što će se dovršiti do početka naredne pedagoške godine. Ovom će se investicijom dodatno podignuti standardi i kvaliteta boravka i odgoja djece.

Nadalje, u sklopu održivog razvoja grada i projekta „Smart City – Green City“, nastavlja se s projektima zaštite okoliša i izgradnjom deponija građevinskog otpada te sanacijom deponija komunalnog otpada.

Ovogodišnjim investicijom od 16 milijuna kuna u infrastrukturu dovršit će se višegodišnje ulaganje u  gospodarsku zonu „Ungarija“ te tako osigurati uvjeti za daljnji gospodarski rast i razvoj Umaga.

Na području komunalne uređenosti, najviša investicija u novoj godini predviđa dovršetak izgradnje novog Trga 1. svibnja, što košta 10 milijuna kuna.

Osim navedenog, prihvaćen je na zadnjoj sjednici vijeća novi Program raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu RH kojim će se konačno riješiti višegodišnje raspolaganje poljoprivrednim zemljištem za poljoprivrednike.

Usvojena je, ujedno, i odluka o donošenju UPU-a proizvodne zone Juricani kao mogućnost budućih gospodarskih aktivnosti. (Grad Umag)

Tarski stolnotenisači stekli nova iskustva na turniru Milenij Open

ZBOG VELIKE POTREBE KAŠTELIRACA: Uređuju se jaslice za desetak djece