in

POVIJESNA ODLUKA: Umag kreće u gradnju srednje škole

Umag će prvi put dobiti srednju školu

Umaški gradski proračun dostigao je vrijednost od 256,4 milijuna kuna. Radi se o povijesno najvišem proračunu Grada Umaga iza kojeg stoje najveći, ali i najznačajniji projekti, od kojih se posebno ističu oni u obrazovanju, zaštiti okoliša, ulaganje u gospodarsku zonu te uređenje grada. 

POVIJESNA ODLUKA: Umag kreće u gradnju srednje škole

-U ovoj godini započet ćemo i izgradnju naše umaške srednje škole. Projekt je težak gotovo 80 milijuna kuna, a bit će izgrađen u dvije faze. Iako je izgradnja srednje škole u ingerenciji Istarske županije, nismo naišli na razumijevanje župana, niti vidimo ikakvu želju, perspektivu ni iskrenu namjeru da Županija izgradi srednju školu u Umagu. Ne možemo se složiti s politikom Županije koja koči razvoj i perspektivu našega grada, stoga smo preuzeli odgovornost te ćemo postati prvi i jedini grad u Hrvatskoj koji će samostalno, o svom trošku, izgraditi srednju školu. Isti je slučaj bio i s Domom za starije i nemoćne osobe. No, danas Umag ima svoj Dom, i to najbolji u regiji. Iznimno smo ponosni što smo svojim primjerom dobre prakse našim umirovljenicima osigurali najviše standarde aktivnog i zdravog starenja u Hrvatskoj, poručuju iz Grada Umaga.

Razvidno je, dakle, da će Umag u 2019. godini za obrazovanje izdvojiti više od trećine svojeg proračuna.

U okviru projekta „Umag-grad djece 2010.-2020.“ samo ove godine pokreće se izgradnja ili obnova pet škola i vrtića, što je izniman slučaj u povijesti Umaga, ali i jedinstveni primjer dobre prakse u Hrvatskoj.

Dokumentacija za projekt energetske obnove i rekonstrukcije Osnovne škole Marije i Line u završnoj je fazi, za što je predviđen iznos veći od 22 milijuna kuna. Valja istaknuti kako su dvije trećine sredstava osigurali iz EU fondova.

Istovremeno započinje izgradnja nove osnovne škole i novog vrtića u naselju Murine, za što je predviđeno 17 milijuna kuna. U tijeku je rekonstrukcija centralnog vrtića „Girotondo“, što će se dovršiti do početka naredne pedagoške godine. Ovom će se investicijom dodatno podignuti standardi i kvaliteta boravka i odgoja djece.

Nadalje, u sklopu održivog razvoja grada i projekta „Smart City – Green City“, nastavlja se s projektima zaštite okoliša i izgradnjom deponija građevinskog otpada te sanacijom deponija komunalnog otpada.

Ovogodišnjim investicijom od 16 milijuna kuna u infrastrukturu dovršit će se višegodišnje ulaganje u  gospodarsku zonu „Ungarija“ te tako osigurati uvjeti za daljnji gospodarski rast i razvoj Umaga.

Na području komunalne uređenosti, najviša investicija u novoj godini predviđa dovršetak izgradnje novog Trga 1. svibnja, što košta 10 milijuna kuna.

Osim navedenog, prihvaćen je na zadnjoj sjednici vijeća novi Program raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu RH kojim će se konačno riješiti višegodišnje raspolaganje poljoprivrednim zemljištem za poljoprivrednike.

Usvojena je, ujedno, i odluka o donošenju UPU-a proizvodne zone Juricani kao mogućnost budućih gospodarskih aktivnosti. (Grad Umag)

Tarski stolnotenisači stekli nova iskustva na turniru Milenij Open

Tarski stolnotenisači stekli nova iskustva na turniru Milenij Open

ZBOG VELIKE POTREBE KAŠTELIRACA: Uređuju se jaslice za desetak djece

ZBOG VELIKE POTREBE KAŠTELIRACA: Uređuju se jaslice za desetak djece