in

POVIJESNI DAN za Općinu Tar-Vabriga: Premijer svečano otvorio novu ribarsku luku u Santa Marini vrijednu pet milijuna eura

Foto Tanja Kocijančić

Danas je za nas povijesni dan, istaknuo je načelnik Općine Tar-Vabriga Nivio Stojnić danas popodne na svečanom otvorenju nove ribarske luke Santa Marina, vrijedne skoro pet milijuna eura. Luku, koja bi trebala postati jedna od najjačih za izvoz ribe u Istarskoj županiji, otvorenom je proglasio premijer Andrej Plenković koji je stigao u pratnji ministara Olega Butkovića i Marije Vučković.

Nova luka u Santa Marini
Nova luka u Santa Marini

-Za našu malu općinu ovo danas predstavlja povijesni trenutak nakon točno sto godina od nastanka prve ribarske luke u prekrasnoj uvali Santa Marina. Naši su ribari konačno dobili siguran vez, a njihove će brodice biti zaštićene od svih vremenskih neprilika, istaknuo je načelnik Stojnić i zahvalio svima koji su pridonijeli realizaciji ovog, za ovo područje iznimno značajnog projekta.

“Drago mi je da otvaramo luku za javni promet i ribarsku luku Santa Marina. Pokazalo se ovdje kako se učinkovito i brzo, cjelovitim pristupom, izgradila nova mogućnost koja je itekako povoljna za naše ribare u ovom dijelu Hrvatske, ali i za sve one koji će ovdje pristajati”, rekao je premijer Plenković i dodao: „Smatram da je ova investicija koja je zapravo miks podrške ministarstava poljoprivrede i prometa, plus ovaj krasan interpretacijski centar, zaokružila priču, te trud i rad svih ribara ovog kraja.

Na početku se obratio predsjednik Upravnog vijeća Lučke uprave Poreč Robert Momić, koji je naveo kako je ribarski dio financiran s 4,7 milijuna eura, a ostatak, tj. komunalna luka, koštao je dodatnih 1,3 milijun eura.

Foto Tanja Kocijančić
Foto Tanja Kocijančić

-Istarska spada u županije koja je privukla najviše sredstava, na što svi moramo biti ponosni. Nikad u povijesti Republike Hrvatske nije se toliko kao sada ulagalo u ribarsku i pomorsku infrastrukturu, čime smo osigurali temelje razvoja ribarstva i u budućnosti, poručio je Robert Momić.

Branko Curić, ravnatelj Lučke uprave Poreč, zahvalio se ministarstvu na efikasnosti i dobroj suradnji. Gat od 50 metara i obala od 53 metra čine jednu cjelinu, gdje će se iskrcavati riba, pogotovo u onom dijelu godine kada ribari love u sjevernom Jadranu, a onda će se iskoristiti gat gdje će se ti brodovi i vezati, kazao je Curić.

Župan Boris Miletić naglasio je kako je naša županija prvi vrhu po broju registriranih ribara i da mu je da sada da na ovom području imaju bolju infrastrukturu. Dodao je da je županija osnivač pet lučkih uprava u Istri, a bez Vlade, ministarstva i EU fondova teško bi mogli napraviti ovaj veliki korak naprijed.

Foto Tanja Kocijančić
Foto Tanja Kocijančić
novi ribarski gat luka santa marina vabriga tar tanja kocijancic 26-3-2024
Foto Tanja Kocijančić

Cijelu našu fotogaleriju pogledajte na Facebooku klikom OVJDE

Nova ribarska luka vrijedna pet milijuna eura

Koncem 2023. godine dovršena je investicija Lučke uprave Poreč na području Santa Marine. Izgradnjom luke otvorene za javni promet koja ima i ribarski dio (financiran iz EU fondova/operativnog programa za ribarstvo) te otvaranjem operativne obale s gatom (financiranim sredstvima države), pojačat će se transportni i izvozni potencijal ribarskog dijela luke Santa Marina dok će ribari dobiti novi kvalitetan manevarski prostor za obavljanje svoje djelatnosti. Time će se podignuti efikasnost i kvaliteta njihove aktivnosti te tako ubrzati i poboljšati njihov rad.

Gradnja ribarskog dijela luke Santa Marina bila je teška 4,64 milijuna eura i u potpunosti je financirana sredstvima Europske unije i Ministarstva poljoprivrede u omjeru 75:25 posto. Što se operativne obale s gatom tiče, radi se o projektu vrijednom gotovo 1,3 milijuna eura, pri čemu je 90 posto financiralo Ministarstvo mora, infrastrukture i prometa, a deset posto Istarska županija pod čijom ingerencijom je Županijska lučka uprava Poreč, koja upravlja i područjem Santa Marine.

Izvođač radova bio je koparski Adriaing, odnosno njegova podružnica Buje. Operativna obala s gatom dužine je 176 metara, fiksnog betonskog gata u ukupnoj dužini od 48,5 metara i širine sedam metara, obalnog zida u dužini od 53 metara, istezališta za brodove dužine 25,5 metara i širine 7,6 metara. Uređeno je 37 vezova za brodove različitih duljina, a njih četiri će biti za plovila do 25 metara. Luka je dobila 15 ormarića koji će omogućiti opskrbu ribarskih plovila vodom i energijom, uređenje zaštite od požara s dva nadzemna hidranta na kopnenom dijelu luke i četiri hidrantska ormarića na lukobranu, uređenje opreme za skladištenja ulova (hladnjača, ledomat…).

Nova luka donosi uređenu rasvjetu, video nadzor područja, ekološki otok za odvojeno prikupljanje otpada, postavljanje lučkog svijetla, mornarskih ljestva i urbane opreme (klupe, korita), produbljenje lučkog akvatorija na potrebnu dubinu kako bi se omogućilo sigurno uplovljavanje/isplovljavanje plovila, formiranje manipulativne površine (platoa) na kopnenom dijelu koji će omogućiti ukrcaj, iskrcaj, prekrcaj robe i putnika s ribarskih brodova, kao i nesmetan prilaz vozila s kopnene strane prema lukobranu.

plenkovic andrej santa marina vabriga
Foto Vlada RH Twitter – Andrej Plenković
Foto Vlada RH Twitter andrej plenkovic boris miletic oleg butkovic nivio stojnic marija vuckovic
Foto Vlada RH Twitter

Foto Osnovna škola V. Nazora Vrsar david žužić učenici

VRSAR: David Žužić istarski prvak iz tehničke kulture

Umjetnička škola Poreč organizira koncert i plesni program „Ponovno zajedno“