in

Pula sufinancira obnovu pročelja i uklanjanje grafita po cijelom gradu, ne samo u povijesnoj jezgri

Foto: Pula.hr

Grad Pula će sufinancirati uređenje pročelja posebno vrijednih povijesnih građevina s bogatim dekoracijama i detaljima izvan područja zaštićene kulturno-povijesne cjeline grada, a koje se nalaze na posebno frekventnim pješačkim i kolnim pravcima, odlučeno je posljednjoj sjednici Gradskog vijeća. 

Kako je objavio Grad Pula na svojim stranicama, izgled pročelja stvara prve dojmove o gradu. Stoga Grad želi sudjelovati u njihovoj obnovi i očuvanju od devastacija i vandalizma. Novi model sufinanciranja obnove posebno vrijednih povijesnih građevina izvan zaštićene kulturno-povijesne cjeline grada olakšat će i pospješiti sanaciju dotrajalih pročelja s bogatim dekoracijama i detaljima te doprinijeti sveukupnom dojmu uređenog grada.

Također, u slučajevima kad su ulična pročelja građevina u zaštićenoj kulturno-povijesnoj cjelini obnovljena u recentnom razdoblju, predviđena je i mogućnost obnove i/ili zamjene dotrajale stolarije. Sufinanciranjem obnove nastoji se poboljšati stanje vrijednog graditeljskog fonda te sveukupne slike grada. 
Upravo iz tog razloga Grad Pula je još prije gotovo deset godina pokrenuo projekt „Dolcevita“ kroz koji, zajedno sa suvlasnicima zgrada, sudjeluje u financiranju obnove pročelja i krovišta zgrada.

U sklopu projekta suvlasnici mogu ostvariti sufinanciranje do maksimalnih 178 tisuća kuna po zgradi u zoni prioriteta, odnosno 133 tisuće izvan te zone, a dio sredstava za obnovu moguće je ostvariti i temeljem suvlasničkog udjela Grada Pule u poslovnim prostorima ili stanovima pojedine zgrade.

Podsjetimo, građani imaju mogućnost i sufinanciranja uklanjanja grafita na području cijeloga grada, a sve kako bi se u konačnici dodatno uljepšao grad. 

Budući da obnova građevina iziskuje značajna sredstva, kod onih građevina gdje je Grad Pula vlasnik poslovnog prostora ili stana, građanima se izlazi u susret i kroz sufinanciranje obnove u vidu avansnog plaćanja pričuve i to do sedam godina unaprijed. Uzme li u obzir sve raspoložive načine sufinanciranja, Grad može sudjelovati u obnovi pročelja s učešćem većim od 50 posto ukupne vrijednosti investicije uređenja građevine. Istaknuto je na gradskim stranicama.

Projektom „Dolcevita“ dosad je sufinancirana obnova 57 građevina, od čega 36 na području kulturno-povijesne cjeline grada.

BOĆARSKI VIKEND: Prvenstva u Poreču i Sv. Mariji na Krasu

Policija upozorava na novu prijevaru putem e-maila: “Ne vjerujte ni osobama koje poznajete”