in

Rekordna inflacija u Hrvatskoj. Cijene odletjele u nebo…

Nikad skuplji panetoni i pandori - Foto Tanja Kocijančić

Najveći doprinos stopi porasta godišnjeg indeksa ostvaren u skupini Hrana i bezalkoholna pića

Cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u studenome 2022. u odnosu na listopad 2022. u prosjeku su više za 0,9%. U odnosu na studeni 2021., tj. na godišnjoj razini, u prosjeku su više za 13,5%, dok su u godišnjem prosjeku više za 10,1%, objavio je Državni zavod za statistiku.

Promatrano prema glavnim skupinama klasifikacije ECOICOP, na godišnjoj razini, najveći porast potrošačkih cijena u prosjeku je ostvaren u skupinama Hrana i bezalkoholna pića, za 19,2%, Restorani i hoteli, za 17,0%, Pokućstvo, oprema za kuću i redovito održavanje kućanstva, za 16,6%, Stanovanje, voda, električna energija, plin i ostala goriva, za 16,5%, Prijevoz, za 13,3%, Razna dobra i usluge, za 11,6%, Rekreacija i kultura, za 9,1%, Odjeća i obuća, za 5,8%, Alkoholna pića i duhan, za 4,6%, Zdravlje, za 4,1%, te Obrazovanje, za 2,3%.

Najveći doprinos stopi porasta godišnjeg indeksa ostvaren je u skupinama Hrana i bezalkoholna pića (+4,98 postotnih bodova), Stanovanje, voda, električna energija, plin i ostala goriva (+2,78 postotnih bodova), Prijevoz (+1,96 postotnih bodova), Pokućstvo, oprema za kuću i redovito održavanje kućanstva (+0,95 postotnih bodova), Restorani i hoteli (+0,85 postotnih bodova), Razna dobra i usluge (+0,72 postotna boda), Rekreacija i kultura (+0,48 postotnih bodova), Odjeća i obuća (+0,34 postotna boda), Alkoholna pića i duhan (+0,23 postotna boda) te Zdravlje (+0,13 postotnih bodova).

Promatrano prema posebnim skupinama, najveći porast cijena u prosjeku na godišnjoj razini ostvaren je u skupini Energija, za 21,2% (doprinos porastu od +3,56 postotnih bodova), objavio je Državni zavod za statistiku na svojim stranicama.

Foto Državni zavod za statistiku
Foto Državni zavod za statistiku
Foto Državni zavod za statistiku
Foto Državni zavod za statistiku

Foto OŠ Tar-Vabriga

TAR: Učenici obilježili Svjetski dan borbe protiv AIDS-a i ovisnosti

tar općina općinska uprava općina tar vabriga

TAR: Podjela božićnica umirovljenicima. Ovo je raspored