in

ROVINJ: Gradnja sjevernog lukobrana Sv. Katarina kandidirana za EU fondove

Rovinj

Procijenjena je vrijednost izgradnje oba lukobrana iznosi 8.667.286 eura.

Dok se radovi izgradnje Sjeverne luke San Pelagio odvijaju prema planiranom tempu Lučka uprava Rovinj u međuvremenu razvija još jedan projekt strateške važnosti. Riječ je o izgradnji Sjevernog lukobrana na otoku Sv. Katarina, projektu kojeg je Lučka uprava nedavno dostavila Istarskoj županiji kako bi ga kandidirala za dodjelu sredstava iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova.

Južna je luka rizična uglavnom zbog naleta snažnih vjetrova iz III i IV kvadranta, dok postojeće pomorske građevine južne luke ne pružaju dostatnu zaštitu plovilima unutar nje. Stoga je u svrhu zaštite gradske luke od vanjskih valova i sve češćih plimnih valova uzrokovanih klimatskim promjenama planirana izgradnja 2 lukobrana na otoku Sv. Katarina.

Sjeverni lukobran nadmorske dužine oko 152 metra prvi će se izgraditi a se preklapat će se s Velikim molom, te tako omogućiti siguran vez za plovila međunarodnog i domaćeg linijskog prometa te brodicama lokalnog stanovništva.

Nakon izgradnje sjevernog lukobrana planirana je izgradnja južnog u nadmorskoj dužini od oko 183 metra koji će se preklapati s lukobranom ACI marine i tako zatvoriti direktan prodor razornih valova iz smjerova jugozapada, sjeverozapada i zapada te će se omogućiti siguran vez za plovila međunarodnog i domaćeg linijskog prometa te brodicama lokalnog stanovništva.

Na taj će se način, dakle, osim zaštite gradske luke od vanjskih i plimnih valova riješiti i dugogodišnji problem nedostatnog broja vezova u našem gradu.

Na oba je lukobrana predviđena rasvjeta te hidrantska mreža, a na samom se lukobranu ne planira privez plovila te se stoga neće opremiti priveznom opremom za plovila. Lukobran se planira kao tip “jetty”, s kamenom obalozaštitom – školjerom s vanjske strane, a s unutarnje strane s vertikalnim betonskim obalnim zidom, dok se na glavi sjevernog lukobrana planira postavljanje lučkog svjetla.

Do sada je za navedeni projekt izdana građevinska dozvola i izrađen je glavni projekt. Procijenjena je vrijednost izgradnje oba lukobrana iznosi 8.667.286 eura.

Izvor Grad Rovinj

U porečkom kinu “Mauritanac: Dnevnik iz Guatanama” i “Priče iz skrivenog grada: Drvo želja”

VRSAR: Općina prodaje nekretninu vrijednu milijun kuna