in

SLUŽBENO NERADNI: Na dan izbora ipak se može raditi. Evo što kaže ministarstvo

Trg slobode Poreč - Foto Tanja Kocijančić

Nakon odluke Predsjednika Republike Hrvatske kako će se parlamentarni izbori održati u srijedu 17. travnja 2024., koji će zbog toga biti neradni dan, očitovalo se na upit Hrvatske gospodarske komore Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

Mišljenje ministarstva prenosimo u cijelosti: „Sukladno priopćenju Državnog izbornog povjerenstva Republike Hrvatske od 21. ožujka 2024., poslodavci su pozvani da na dan provedbe izbora zastupnika u Hrvatski sabor organiziraju poslovni proces (smjenskim radom, u više timova ili sl., ovisno o prirodi posla), kako bi se omogućilo da zaposlenici koji rade na taj dan, ostvare svoje biračko pravo.
Blagdani i neradni dani propisani Zakonom o blagdanima, spomendanima i neradnim danima u Republici Hrvatskoj su dani u koje radnici ne rade, odnosno oslobođeni su obveze rada s pravom na naknadu plaće.
Sukladno mišljenju Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, odredbom članka 94. Zakona o radu uređeno je pravo radnika na povećanu plaću i to 50% za svaki sat rada nedjeljom, a za otežane
uvjete rada, prekovremeni i noćni rad te za rad blagdanom i neradnim danom utvrđenim posebnim zakonom u visini i na način određenima kolektivnim ugovorom, pravilnikom o radu ili ugovorom o radu.
Ako povećanje plaće nije određeno na navedeni način, a ugovor o radu ne sadrži dovoljno podataka na temelju kojih bi se ono moglo odrediti, radnik će ostvariti pravo na primjereno povećanje plaće.


Dakle, radnik koji radi na neradni dan utvrđen posebnim zakonom (u ovom slučaju Zakonom o izborima zastupnika u Hrvatski sabor), ima pravo na povećanu plaću na prethodno opisani način.
U odnosu na radnika koji na neradni dan utvrđen posebnim zakonom zaista ne radi kako bi ostvario svoje biračko pravo, on ostvaruje pravo na naknadu plaće u skladu sa člankom 95. Zakona o radu.“

Etnografski muzej Istre - Foto Istra.hr

Četvrtkom u muzeju: Etnografski muzej Istre kroz plakate i filmove

poreč novo raskrižje cesta obrtnički partizanska

POREČ: Za promet otvoreno novo raskrižje kod Obrtničkog doma