in

Tar: TEKUĆE ZLATO ISTRE – Ove godine šampionsko zlato tvrtki Ulja Komarija iz Boruta

Najbolji maslinari na izložbi "Tekuće zeleno zlato Istre" - Foto Tanja Kocijančić

Olea, udruga maslinara Istarske županije sa sjedištem u Taru i udruga Agro – Poreč organizirale su 26. međunarodnu manifestaciju o maslini i maslinovom ulju „Tekuće zeleno zlato Istre” koja se i ove godine održala u sasvim drugačijem izdanju. Kao i lani, zbog pandemije, nije održana velika svečanost podjele medalja s predavanjima i druženjem, nego su organizatori danas popodne pozvali samo prvoplasirane.

Vilim Jakša - Šampion izložbe - Foto Tanja Kocijančić tekuće zeleno zlato istre olea tar
Vilim Jakša – Šampion izložbe – Foto Tanja Kocijančić

Među gotovo 70 uzoraka iz cijele Istarske županije i Slovenije najveći broj bodova (8,28) i veliko zlato dobila je tvrtka Ulja Komarija d.o.o. iz Boruta kod Cerovlja u vlasništvu Vilima Jakše i Nikole Zidarića za sortu leccino. Drugo mjesto pripalo je OPG-u Filipa Čeke iz Umaga s 8,17 bodova, a treće mjesto s istim brojem bodova (8,15) podijelili su Ivan Barbić iz Mihatovića kod Nove Vasi za sortu nociara i OPG Eda Jugovca iz Poreča za grinjan-lunjanku.

Ove je godine Olea uvela novost – posebno priznanje za najbolju porečku rosulju dobio je trećeplasiranom u ukupnom poretku Ivan Barbić s osvojenih 8,11 bodova.

TAR-OLEA-IZLOZBA-ivan-barbic-foto-tanja-kocijancic.jpg
Tar – Ivan Barbić – Foto Tanja Kocijančić

Predsjednik udruge Olea Đankarlo Žužić istaknuo je u uvodu da su zadovoljni pristiglim brojem uzoraka, s obzirom na korona-izdanje manifestacije, ali i izrazito lošu maslinarsku godinu. Inače se broj uzoraka svake godine kreće od 100 do 130.

Zanimljivo je da nije bilo loših ulja. Čak 90 posto pristiglih uzoraka na analizu bilo je ekstradjevičansko, odnosno samo dva uzorka bila su djevičanska. Svi koji su dobili više od 7,5 bodova osvojili su zlato, a takvih je i ove godine zaista mnogo, dok su onima od 6,5 do 7,5 bodova dodijelili diplome za ekstradjevičansko ulje.

U tarskom bistrou DeguStazione, gdje je održana podjela medalja, popričali smo s jednim od vlasnika tvrtke sa šampionskim uljem – Vilimom Jakšom, budući da njegov partner nije mogao doći.

Tar - Tekuće zeleno zlato Istre udruge Olea - Svi pristigli uzorci na analizu - Foto Tanja Kocijančić
Tar – Tekuće zeleno zlato Istre udruge Olea – Svi pristigli uzorci – Foto Tanja Kocijančić

Rekao nam je da su priv put predali uzorak na ovo natjecanje i odmah osvojili šampionsku titulu. Ovo im nije prva nagrada za kvalitetu ulja, a dobili su iz po cijeloj Hrvatskoj i Italiji. Njihova ulja redovito su uvrštena u svjetski vodič Flos Olei.

-Masline imamo na šest hektara, njih 1.500 stabala, na lokalitetu Kamarija u Borutu. Sorte koje uzgajamo su leccino. Istarska bjelica, buža, oblica i rošinjola, te pendolino kao oprašivač. Proizvodimo pet etiketa – leccino, bjelicu, bužu, oblicu i frantoio kao monosortno te jednu etiketu sa selekcijom svih spomenutih sorti. Imamo i butigu sa salom za degustacijom, a najviše nam dolaze turisti. Iako prodajemo i po drugim trgovinama, najviše ulja prodamo na kućnom pragu, u direktnom kontaktu s kupcima, priča nam Jakša.

Dodaje da je i njima ova godina bila jako loša po urodu. Imali su do 40 posto manje plodova, ali s druge strane po kvaliteti ovo im je jedna od najboljih godina.

Kao zanimljivost je izdvojio da se njihove masline nalaze na čak 455 metara nadmorske visine, a osim toga jedna od tajni šampionske kakvoće ulja može biti i to što su masline preradili u novoj uljari u Ipšima.

Najbolji na Adventskoj utrci - Foto Advent Poreč - Manuel Paljuh

Više od 300 velikih i malih otrčalo humanitarnu Adventsku utrku Poreč

korona covid

Istarski stožer: U nedjelju daleko manje novozaraženih