in

U Poreču otvoren 34. Međunarodni sajam prehrane, pića i opreme za turizam – PROMOHOTEL JE PRAVO MJESTO ZA SKLAPANJE POSLOVA

Foto: Manuel Paljuh

Pomoćnica ministra turizma Monika Udovičić otvorila je danas u porečkoj sportskoj dvorani Žatika 34. Međunarodni sajam prehrane, pića i opreme za turizam Promohotel, istaknuvši da nema boljeg mjesta za ovu manifestaciju od Poreča, kao jednog od najturističkijih gradova u Hrvatskoj. Na Promohotelu do subote, 23. veljače, izlaže više od 200 izlagača iz deset država koji zajedno predstavljaju 500-tinjak poznatih svjetskih brendova.

-Mnogi me pitaju kakva su očekivanja od predstojeće turističke sezone – ukoliko budemo pratili trendove i bili izvrsni u svemu tome, onda za nas nema strana. No, treba dugoročno razmišljati, a ne godinu za godinom i pritom smo svjesni da ono što opstaje je kvaliteta. U igru se vraćaju neka nama konkurentna tržišta, ali ako imamo kvalitetne proizvode, kao i dosad, nema bojazni za hrvatski turizam, istaknula je Udovičić i čestitala organizatorima iz porečke tvrtke Sudio 053 na tri desetljeća dugom nizu organizacije ovog sajma.

Predsjednica pulske Hrvatske gospodarske komore Jasna Jaklin Majetić naglasila je da Poreč nije bez razloga izabran za sajam ovakvog profila, na kojem se brojni izlagači već godinama vraćaju, prepoznavši Promohotel kao pravo mjesto za sklapanje poslova.

-Na ovom sajmu ima jako puno modernih proizvoda i trenova koji tek dolaze i to nam je svima prilika da se na jednom mjestu upoznamo s proizvodima koji će nam unaprijediti poslovanja, istaknula je Jaklin Majetić i pozvala okupljene da prisustvuju predavanjima koje danas na Promohotelu organizira upravo Hrvatska gospodarska komora.

Predsjednik Obrtničke komore Istarske županije Robert Momić rekao je da je Promohotel točka susreta svih aktera iz ugostiteljstva i turizma. Dodao je da će Obrtnička komora i dalje snažno podupirati Promohotel, koji već desetljećima daje svoj veliki doprinos razvoju sektora ugostiteljstva i turizma, ali i malom i srednjem poduzetništvu.

Pročelnica županijskog Odjela za turizam Nada Prodan Mraković podrctala je da više od tri desetljeća postojanja ove manifestacije govori samo za sebe. „Istra je regija u kojoj boravi svaki treći gost u Hrvatskoj. U istarski se turizam već godinama sustavno ulaže, jer turističko tržište stalno traži nove trendove i izvrsnost. U svemu tome važnu ulogu ima Promohotel, navela je pročelnica.

Gradonačelnik Poreča Loris Peršurić naveo je kako je Promohotel pokazao put ostalim sajmovima koji su se kasnije počeli organizirati, pa je zatim Poreč, koji je s godinama izgradio svu potrebnu infrastrukturu, postao poznat i kao sajamski grad. Posebno se zahvalio obitelji Štiković koja se svake godine trudi da Promohotel bude još bolji i zanimljiviji.

Ivana Štiković, direktorica Promohotela, zahvalila se na potpori Istarskoj županiji, Turističkoj zajednici IŽ, obrtničkoj komori IŽ, Udruženju obrtnika Poreča, a posebno na financijskom suportu Gradu Poreču i porečkoj Turističkoj zajednici, s kojom su i ove godine organizirane besplatne edukacije za privatne iznajmljivače koje će se održati sutra i u petak.

Podsjetimo najvažnije za Promohotel, koji će uz besplatan ulaz biti otvoren od 10 do 19 sati, osim u subotu kada mu je radno vrijeme od 10 do 17 sati.

Na 4.500 kvadrata unutarnjeg i 500 četvornih metara vanjskog prostora posjetitelji mogu pronaći ponudu kompletnog HoReCa asortimana koja se sastoji od hotelske opreme i kozmetike, ugostiteljske opreme i inventara, prehrane i slastica, aparati za pripremu toplih napitaka i rashladnih uređaja. Tu su i papirnata galanterija, tekstil i dekoraterski programi, grijanje i obnovljivi izvori energije, kreveti i madraci, wellness program, sportska oprema, profesionalna oprema za čišćenje, oprema za uređenje eksterijera i interijera, namještaj na bazi drva, raznorazna rješenja s područja IT tehnologija…

Tu je i Gastro zona u kojoj danas kuha chef Dragan Jovanović, poznato lice kulinarskog showa 3,2,1 kuhaj te osnivač Gastro Kluba Pula, koji je kao gosta doveo Ivana Pažanina. Sutra će svoje specijalitete prezentirati chef Dean Gluhak te simpatična članica žirija spomenutog kulinarskog show-a Željka Klemenčić. Zanimljiv način pristupa namirnicama i malim tajnama velikih chefova podučiti će chefovi Jan Medak i Gianpaulo Sardot u petak. Zatvaranje sajma u subotu začinit će svojim kreacijama chef Mate Janković. Svi oni radit će uz pomoć učenika Turističko-ugostiteljske škole Antona Štifanića.

Danas su počela i stručna predavanja i to panel raspravom „Luksuzni turizam u Istri – mit ili stvarnost“?. Četvrtak ujutro ugostiteljski djelatnici koji žele ići u korak s najnovijim trendovima mogu poslušati predavanja na temu „Praksa i mentoring u turizmu“, „Gastro trendovi u 2019. godini te poslušati raspravu „Estetika i prezentacija jela i pića – koja je uloga djelatnika.“ Svi polaznici dvodnevne edukacije za iznajmljivače koja se održava sutra i u petak dobit će certifikat „EDUCIRANI DOMAĆIN / EDUCATED HOST 2019“. 

Detaljan program događanja, predavanja i izlagačima pogledajte na www.promohotel.hr.

Obnavlja se bivša uprava Riviere – ondje će biti cijeli Valamarov sektor za ljudske resurse

Porečki kuglači Dario Prađeno i Nikica Kučan prvaci regije u paru