in

U Rijeci otvorena najskuplja cesta u Hrvatskoj: Tri kilometra koštala čak 60 milijuna eura

Photo: Nel PavletiĆ/PIXSELL

U promet je danas u Rijeci puštena cesta D403 koja spaja Zagrebačku obalu na zapadnom dijelu riječke luke sa zaobilaznicom kod čvora Škurinje. Duga samo tri kilometra i vrijedna oko 60 milijuna eura, ova je cesta do sada figurirala kao najskuplja u Hrvatskoj, a riječ je o ključnoj prometnoj infrastrukturi koja je u prostorne planove ucrtana još krajem 80-ih, kada se počelo raditi na revitalizaciji riječkog prometnog pravca, no na njenu realizaciju trebalo je pričekati više od tri desetljeća, piše Jutarnji list danas, 18. listopada 2023.

Foto Vlada RH
Foto Vlada RH

Predsjednik Vlade Andrej Plenković danas je sudjelovao svečanom obilježavanju puštanja u promet državne ceste DC403 od čvora Škurinje do Luke Rijeka, za koju je rekao da znači prometno povezivanje Rijeke kao naše najveće luke, ali i kvalitetniji i jednostavniji život za sve u zapadnom dijelu grada. Dodao je da se sada, nakon Zadra i Ploča, može reći i da Rijeka ima autocestu praktički do same obale.

Zahvalio je svima koji su radili na državnoj cesti DC403, za koju je rekao da je fascinantan građevinski projekt te pokazatelj da se Hrvatska snažno infrastrukturno razvija.

Foto Vlada RH

„To je dio našeg plana da ovo desetljeće riješimo sve što je strateški bitno s mrežom autocesta i mrežom brzih cesta. Čestitam svima koji su radili na ovom projektu, posebno ministru Olegu Butkoviću, Hrvatskim cestama i svim izvođačima. Ovo je, nakon 2. cijevi tunela Učka, još jedan fascinantan infrastrukturni projekt na ovom području“, istaknuo je premijer, objavila je Vlada RH na svojim stranicama.

Foto Vlada RH
Foto Vlada RH

Jutarnji listi nadalje piše da je cestu gradio konzorcij tvrtki GP Krk, Kolektor CPG iz Slovenije i Euroasfalt iz BiH, bila izuzetno zahtjevna za izgradnju, budući da sadrži niz objekata kao što su tunel, željeznički podvožnjak i vijadukti te je gotovo u cijelosti pod zemljom ili u zraku. Tijekom gradnje, izvođači radova naletjeli su na niz problema od kojih su najveći bili zaostala avionska bomba, koja je uspješno uklonjena, te kablovi i cijevi komunalne infrastrukture koji su se pojavljivali na nepredvidljivim mjestima pod zemljom, a pronađen je i jedan “zaboravljeni” tunel iz Drugog svjetskog rata, dio talijanske fortifikacije, koji je u to vrijeme služio kao sklonište. CijeLi članak čitajte OVDJE

Foto Vlada RH
Foto Vlada RH

usluga poreč groblje

Prošireno Gradsko groblje Poreč – Uskoro na raspolaganju nove niše

Plaža Havajka - Foto Turistička zajednica grada Pule

Pula će na plažama zabraniti alkohol i sunčanje u toplesu. Kazne do 1.300 eura