in

Udjel žena u upravama hrvatskih tvrtki i dalje raste

Ilustracija Pixabay

Hrvatska i dalje debelo kaska za europskim prosjekom

Selectio indeks žena, koji mjeri udjel žena u upravama društava u sastavu indeksa CROBEX, u 2021. iznosi 16,1 posto i bilježi rast u odnosu na 11,8 posto iz istoga razdoblja 2020. godine.

Za usporedbu, zastupljenost žena u upravama 100 najznačajnijih društava na Londonskoj burzi, prema podacima The Female FTSE Board Reporta za 2020., jest 34,5 posto i pokazuje trend rasta. Prema podacima Europskog instituta za jednakost spolova iz 2020., udjel je žena u upravama najznačajnijih društava izlistanim na burzama u Europskoj uniji  29,5 posto.

Povećao se broj društava s predsjednicom uprave u sastavu indeksa CROBEX s jednog na tri društva. To su Ericsson Nikola Tesla, Saponia i Podravka, ujedno i tvrtke s najvećim udjelom žena u upravama (redom 100 posto, 50 posto i 40 posto).

Postotak kompanija, sastavnica CROBEX-a, koje u upravama nemaju ni jednu ženu, tzv. zero companies, smanjio se za 7,4 postotna boda u odnosu na prošlu godinu. Takvih kompanija u sastavu CROBEX-a trenutno je 52,6 posto. Za usporedbu, svih 100 najznačajnijih kompanija na Londonskoj burzi ima barem jednu ženu u upravi.

Hrvatska debelo kaska za EU-om

Zastupljenost žena u politici prema trenutnom sazivu Sabora jest 31,1 posto, čak 12,6 postotnih bodova veća nego 2020. i time je dostigla udjel žena u politici država Europske unije koji iznosi 33,9 posto. Žene su najmanje zastupljene u znanosti, mjereno udjelom u redovnom članstvu HAZU-a 11,5 posto.

Selectio već 15 godina trgovačkim društvima dodjeljuje certifikat Poslodavac Partner za izvrsnost u upravljanju ljudskim resursima. Udjel žena u upravama društava dobitnika certifikata Poslodavac Partner iznosi 21,4 posto. Istaknute su dobitnice Styria Digital Development i Top Računovodstvo Servisi, obje sa 100 posto udjela žena, Poslovna inteligencija, Pliva i Zagrebačka pivovara sa 66,7 posto, Philip Morris Zagreb 60 posto te Ciklopea, Heineken Hrvatska, HBOR, P&G i Raiffeisenbank Austria s 50 posto.

Iako Selectio indeks žena ponovno bilježi rast, Hrvatska debelo kaska za europskim prosjekom. Dok je 2015. zaostajala samo četiri postotna boda, sada zaostaje gotovo 20. Trenutni udjel žena jednak je udjelu prije devet godina što potvrđuje da bez aktivnih mjera i stvaranja strategija kojima će kompanije promovirati žene u vrhunskome menadžmentu nema poboljšanja.

Izvor Privredni.hr

Stiže nam prva marčana bura, za vikend hladnije

HZJZ: Nakon cijepljenja ne morate u izolaciju zbog kontakta sa zaraženom osobom