in

Stiže nam prva marčana bura, za vikend hladnije

Foto TunIstra

Krajem petka stiže nam prva marčana bura. Nekad su marčane bure kojih prema pučkoj meteorologiji treba biti 3 bile pojam za jače promjene vremena, no ove godine s prvom marčanom burom to neće biti slučaj.

Prvu marčanu buru obilježit će kratkotrajna promjena vremena. U Istri i na Kvarneru glavno obilježje bit će vjetar koji će ponegdje imati olujne udare. Kiše će biti u malim količinama, a kiša bi već itekako dobro došla poljoprivrednicima!

U višem gorju očekujemo nešto snijega, no prema trenutnim projekcijama uglavnom do 5 cm u višim predjelima, no za vrijeme prolaska fronte stanovnici Gorskog kotara imat će dojam pravog zimskog vremena. Malo snijega može pasti i na Učki.

Nakon hladne fronte temperature zraka idućih dana zadržavat će se oko prosječnih za doba godine, a to znači i ponegdje izraženiji jutarnji mraz. To je dobra vijest, pošto će se vegetacija biljaka koje nisu potjerale malo usporiti, čime će postati otpornije na nove jače mrazeve koji su izgledni i u idućim tjednima.

Vikend će obilježiti pretežno sunčano i hladnije vrijeme, a bura će na većem dijelu područja oslabjeti već do kraja subote, što će vjerujemo obradovati mnoge. Jačih promjena vremena uz obilnije oborine zasad nema na vidiku kao ni ekstremnih temperaturnih odstupanja, bilo pozitivnih, bilo negativnih.

Pred nama je dakle prosječno vrijeme za ožujak uz deficit oborina i “normalnije” temperature zraka, bez većih meteoroloških turbulencija, objavio je Istramet.

Istarski Stožer: Nismo još dozvolili rad plesnih škola ni probe zborova i folklornih skupina

Udjel žena u upravama hrvatskih tvrtki i dalje raste