in

UMAG: Podravkina tvornica zatvorila vrata i otišla u povijest!

Tvornica u Umagu Photo: Duško Marušić/PIXSELL

Tužan dan za istarsku poljoprivredu! Priopćenje je medijima poslao Marin Lerotić, nezavisni saborski zastupnik, kojeg prenosimo u cijelosti.

Ovih dana prestala je s radom tvornica za preradu pomidora u Umagu koja je radila od 1969. godine u sklopu kompanije Podravka. Još u rujnu 2021. godine upozoravao sam da je budućnost neizvjesna i nažalost svjedoci smo najgoreg mogućeg scenarija. Prema informacijama s kojima raspolažem tvornica je zauvijek završila sa svojim poslovanjem u Umagu, a ove je godine prerađeno oko 1.100 tona koncentrata. Bitno je za naglasiti da je i ove godine kvaliteta istarskog pomidora bila izvrsna, a o čemu dovoljno govori da je bilo potrebno duplo više podravskog pomidora da bi se dobio koncentrat.

Istri i Hrvatskoj treba diverzifikacija, treba nam industrija, turizam, ICT tehnologije, ali od jednake važnosti nam je i poljoprivreda. Upravo iz tog razloga tužno je da Podravka, čiji udio u vlasništvu s 25% čini država, zatvara tvornicu-pogon u Umagu gdje se prerađivao izvrstan poljoprivredni proizvod u vidu pomidora. U budućnosti, na tom mjestu, sada već bivše tvornice, prema izjavama gradonačelnika Umaga, Vilija Bassanesea, bit će poslovno-stambena zgrada i manji hotel prema novom UPU Umag, usvojenom 2019. Ako ćemo zatvarati tvornice da bi otvarali hotele crno nam se piše, ne samo državi, već i Podravki.

U nadolazećim tjednima u Hrvatskom saboru održat će se i tematska sjednica koju sam zatražio kako bi razgovarali o budućnosti proizvodnje pomidora u Istri, ali i o drugim poljoprivrednim proizvodima te najavljenoj otkupnoj stanici koja bi se trebala izgraditi u Umagu, a od koje, osim najave, u ovom trenutku nema ništa, napisao je u priopćenju Marin Lerotić, nezavisni saborski zastupnik.

Foto Grad Poreč/Manuel Paljuh

Poreč ponovno finalist izbora „Najbolji grad“

nevrijeme novigrad oblak oluja valentino cappellari 21-7-2023

Prvi dan jeseni donosi nevrijeme i pad temperatura