in

Uspješna poduzetnička priča iz Žminja: Igraonicu “PiKuLa” Vedrane Mavrić Barbančić biraju roditelji iz cijele Istre

Foto Pikula Žminj

U studenom 2020. godine otvorena je PiKuLa – igraonica za djecu smještena na “raskrižju” Istre, u Žminju. Ovaj centar zabave i edukacije nudi originalne proslave rođendana, ali i dnevnu skrb o djeci, a o tome koliko je takva djelatnost bila prijeko potrebna na ovom prostoru govori i činjenica kako dolaze djeca iz svih krajeva, od okolice Žminja i Pazina, preko Barbana i Svetvinčenta, pa sve do Rovinja i Tinjana.

U ovaj se hrabar poduzetnički korak upustila Vedrana Mavrić Barbančić, a saznajemo i što ju je na to potaknulo:

Foto Pikula Žminj
Foto Pikula Žminj

“I sama sam majka dvoje prekrasne djece, oboje rođenih u zimskim mjesecima, pa su nam njihove rođendanske proslave uvijek stvarale određenu dozu neizvjesnosti kako i gdje slaviti. Skoro svake godine vozili smo iz Žminja za Pulu i rođendan proslavili u nekoj od aktualnih igraonica. Uvijek bismo se šalili kako je nešto takvo pod hitno potrebno u Žminju. I onda, tek tako, počela sam razmišljati kako bi to zaista moglo dobro funkcionirati. Ideja mi je sve češće okupirala misli i u jednom sam trenutku počela sve ‘stavljati na papir’’”, govori.

U novi je pothvat Vedrana krenula uz pregršt dobre volje, pozitivne energije, puno strpljenja i, najvažnije, uz podršku svoje obitelji, a od samog otvaranja naišla je na ‘plodno tlo’, pa su tako rezervacije za proslave počele odmah pristizati.

“Želimo u ovom vremenu, kada roditelji žive ubrzanim tempom pružiti takvu vrstu usluge da ne trebaju ni na što misliti osim nazvati nas, rezervirati željeni termin i tada mi preuzimamo sve na sebe”, objasnila je osnivačica PiKuLe, dodavši kako djecu najviše oduševljava slavljenički kutak s kraljevskom foteljom za slavljenika.

Foto Pikula Žminj
Foto Pikula Žminj

No, tu su i ostali sadržaji: zidne igre s elementima, razni labirinti s preprekama, tuneli za provlačenje, tobogani, trampolini, stepenaste kućice za penjanje i skrivanje, ali i opuštajuće ljuljačke i udobne vreće za ležanje, a sve uz ambijentalno oslikane zidove. Čitava je igraonica osmišljena tako da kod djece budi zainteresiranost za aktivnu igru koja utječe na razvijanje motoričkih sposobnosti, fine motorike i koordiniranosti rada ruku i nogu.

U početku je igraonica bila namijenjena isključivo za proslavu rođendana, no ubrzo nakon otvaranja, uslijedila je pandemija. 

“Bili smo primorani zatvoriti vrata igraonice na nekoliko mjeseci. Bio je to trenutak kad sam počela preispitivati svoju odluku. Ipak, odlučila sam kako ću iz te situacije pokušati izvući nešto dobro i shvatila da sada imam vremena za nove pothvate. Nakon novih edukacija i usavršavanja odlučila sam proširiti svoju djelatnost, rođendaonicu pretvoriti još i u mjesto koje će pružati mogućnost dnevne skrbi. U početku je to bio samo mali broj djece, njih šestero – uvijek ću pamtiti tu svoju prvu grupu”, prisjeća se Vedrana.

Sada već ima četvero zaposlenih, uz studentice animatorice. Grupa koju čuvaju na dnevnoj bazi maksimalno je popunjena, a polako se puni i lista čekanja. Djeca dolaze iz šire okolice, a čitav im je dan prožet igrom i raznim zanimljivim aktivnostima, uz obaveznu šetnju i boravak na svježem zraku.

Nakon ranog i aktivnog početka radnog dana, u poslijepodnevnim satima se odrađuju proslave, po jedna dnevno, dok je subotom i nedjeljom dostupno više termina, od onih jutarnjih do poslijepodnevnih, svaki u trajanju od dva i pol sata. Odnedavno je ostvarila i suradnju s lokalnom Turističkom zajednicom, pa sudjeluju na outdoor eventima sa sadržajem za djecu.

Iako joj je raspored itekako ‘prebukiran’, Vedrana voli to što radi i veli kako to ne bi mijenjala:

Foto Pikula Žminj
Foto Pikula Žminj

“Volim svoj život, volim svoju obitelj, volim svoj posao. Nije uvijek lako, ali tada osvijestim kako iza mene stoji jedna predivna priča, puna uspomena i divne djece, divnih ljudi, i ne žalim ni za čim već sa zahvalnošću želim dočekati svaki novi dan kao priliku za nešto novo!”

Potaknuta i vođena tom mišlju, nebrojene su ideje koje Vedrana još uvijek želi ostvariti. Među njima izdvajamo onu koja je prati samih početaka, a to je da nudi edukativne sadržaje za mame.

“Imali smo nekoliko predavanja na temu odgoja i samopouzdanja djece s dragom mi Šarlotom Šainom, kao i nekoliko suradnji s Udrugom Zajednica mama iz Istre. Edukacije i predavanja održavala su se u poslijepodnevnim satima koji su, vraćanjem situacije nakon Covida u normalu, bili potrebni za proslave za koje je interes iznimno porastao. Obećajem da ću poraditi na tome i dati sve od sebe da ideja ponovno zaživi jer priznajem, tu je negdje… čuvam je i potajno se nadam njenom ostvarenju”, govori ova uspješna poduzetnica o kojoj ćemo zasigurno još mnogo čuti.

Foto Općina Vižinada

VIŽINADA: U subotu Verši na šterni, susret čakavskih pjesnika i predstavljanje istoimene zbirke

voda pixabay špina ilustracija

Bez vode 7. lipnja dio Poreča i Malog Maja