in

Usvojen porečki proračun u iznosu od 266,2 milijuna kuna – U planu međuzaobilaznica, proširenje Doma za starije, uređenje Marafora…

Gradska palača - Foto Grad Poreč

Na 7. sjednici Gradskoga vijeća Grada Poreča, održanoj prošloga tjedna, izglasan je gradski proračun za 2022. godinu u iznosu od 266.249.600 kuna. Na sjednici je, od ukupno 15 izabranih vijećnika, sudjelovalo njih 13 te je za proračun glasalo 11, a suzdržano je bilo njih dvoje.

Kako je već ranije napomenuo gradonačelnik Loris Peršurić, proračun se stvarao kroz javno savjetovanje s građanima tijekom kojeg su građani slali svoje prijedloge, konzultacije s mjesnim odborima i ustanovama i odborom za proračun. Izrazio je zadovoljstvo što su gotovo svi prijedlozi implementirani u proračun, jer se često radilo o manjim komunalnim aktivnostima ili projektima koji su već u provedbi, odnosno, planirani.

–  Ono glavno što nas je vodilo jesu potrebe građana, osiguravanje visokih socijalnih standarada te daljnje ravnomjerno razvijanje grada. Imajući u vidu činjenicu da živimo u kriznim vremenima i da gradski prihodi i dalje nisu na razinama na kojima su bili prije 2020. godine, Grad Poreč je likvidan, podmiruje redovno sve svoje obaveze, a kroz racionalno i odgovorno vođenje grada te ostvarenje velikih ušteda, osigurali smo normalno funkcioniranje te smo u godini iza nas uspjeli izgraditi i otvoriti potpuno novi vrtić za 74 djece u Žbandaju, kroz područnu vatrogasnu zajednicu nabaviti nova vozila za naše vatrogasce u vrijednosti većoj od 11 milijuna kuna, otvoreni su pročistači otpadnih voda vrijedni 291 milijun kuna, počela je izgradnja nogometnog kampusa vrijedna 13 milijuna kuna, dovršene su obnove Creske ulice i ceste LaCop – Parens, a pokrenut je i pilot projekt javnog prijevoza ako bismo navodili samo najveće projekte.

-S jednako odgovornim pristupom nastavljamo i dalje, i u godini pred nama. Upravo se zato nije išlo u velike izmjene socijalnog programa, dapače, u mnogim smo segmentima i povećali davanja jer i dalje želimo provoditi politiku pomoći o svim generacijama – od rođenja do mirovine. po kojem je Poreč i prepoznat kao jedan od gradova s najkvalitetnijim socijalnim programima u zemlji. Također, veliku komponentu čini i razvojni dio proračuna jer planirani projekti predviđaju rješavanje infrastrukturnih, prometnih i društvenih pitanja., rekao je, izdvojivši izgradnju međuzaobilaznice koja će spojiti Ulicu Mate Vlašića s cestom Poreč-Varvari, potom dovršavanje dokumentacije i početak proširenja Doma za starije i nemoćne osobe Poreč, projektiranje uređenja Trga Marafor, otvorenje nogometnog kampusa, dovršetak projekta navodnjavanja Červar-Porat – Bašarinka, prijava izgradnje još jednog vrtića na EU fondove, te daljnje izdvajanje više od milijun kuna za dopunsko zdravstveno osiguranje za 2.600 porečkih umirovljenika i dodatnih gotovo milijun za najveće stipendije za učenike i studente u zemlji, kao i obnova zgrade Gornjeg vrtića.. Grad će nastaviti i s osiguravanjem nadstandarada u zdravstvu, iako nije u njegovoj domeni, i to financiranjem dodatnih timova hitne medicinske pomoći te smještaja liječnika, kao i financiranjem post-covid rehabilitacije, ističe gradonačelnik.

Posebno će aktivno biti i u „zelenim“ projektima, uz nedavno pokrenuti električni javni prijevoz koji spaja Poreč s prigradskim naseljima na sjeveru, Grad će nastaviti s akcijom kolektivne sadnje drveća po svim mjesnim odborima, prijavom projekta smart-parkinga i digitalizacije, izgradnjom biciklističkih staza i ostalim projektima, priopćeno je iz Grada Poreča.

VRSAR: Komemoracija u čast 30. godišnjici pogibije pripadnika HRZ-a

Foto Mačevalački klub Špada Poreč

Velik uspjeh porečkih mladih mačevalaca na 23. Trofeju Mladosti u Zagrebu