in

VIŽINADA dobila prvu punionicu za električna vozila

Foto Tanja Kocijančić

Danas, 24. lipnja, obilježeno je postavljanje prve HEP-ove punionice za električna vozila u Vižinadi, koja se nalazi uz glavnu prometnicu kroz mjesto, odmah preko puta općinske uprave.

Nova ELEN punionica postavljena je u sklopu projekta bigEVdata, sufinanciranog sredstvima Europske unije. Punionica omogućuju istovremeno punjenje dvaju vozila te posjeduju sva tri standardizirana priključka kako bi ih mogli koristiti svi dostupni, ali i budući tipovi električnih vozila na tržištu.

Postavljanje ove punionice, HEP-ove investicije vrijedne 300.000 kuna bez PDV-a, simbolično su u podne obilježili načelnik Marko Ferenac i članovi Uprave HEP-a Tomislav Šambić i Saša Dujmić, koji su istaknuli da trenutno diljem Hrvatske ima blizu 150 punionica.

Automobili mogu usluge punionica koristiti besplatno, a HEP zasad ne najavljuje početak naplate punjenja koje može trajati od 15 do 45 minuta, ovisno o vrsti baterije, odnosno automobila.

A idućih ih dana stiže još, pa su najavili njihovo puštanje u pogon uskoro u Poreču, Pazinu, Brtonigli, Livadama i drugim mjestima, jer im je želja što više širiti njihovu mrežu.

Pozvali su i druge općine i gradove da iskažu svoj interes za postavljanjem punionica na svom području, jer im treba osigurati lokaciju na koju mogu stati dva vozila.

Tako je i Općina Vižinada iskazala interes za solarnim elektranama i punionicom, te osigurala zemljište u svom vlasništvu na kojem je punionica postavljena.

novac

UMAG: Iznuđivali novac od bivšeg šefa i prijetili smrću njegovoj obitelji

U Poreč stigla luksuzna jahta vrijedna 100 milijuna eura duga čak 66 metara