in

Vlada intervenira u cijene goriva: Pogledajte koliko će koštati

Ilustracija - Foto Marek Studzinski za Unsplash

Vlada je u ponedjeljak dodatno smanjila trošarine na gorivo i ograničila marže trgovaca i distributera te se od srijede očekuju nešto niže cijene na benzinskim pumpama. Predsjednik Vlade Andrej Plenković je na konferenciji za medije objavio i da se uvodi dvotjedno obračunsko razdoblje. Dosad je benzin bio 13.86 kuna po litri, a od srijede će biti 13.50, dok će dizel biti snižen s 13.14 kuna po litri na 13.08 kuna po litri. Te cijene će vrijediti do 21. lipnja.

Foto Vlada RH

Vlada je na telefonskoj sjednici odlučila izmijeniti uredbu o visini trošarina na energente i električnu energiju te uredbu o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata, kako bi smanjila odnosno ublažila rast cijena goriva i time spriječila dodatni udar na građane, rekao je premijer Andrej Plenković na početku, piše N1.

Trošarine se smanjuju na dizel i benzinsko gorivo.

Foto Vlada RH
Foto Vlada RH

“Odlučili smo dodatno smanjiti trošarine na benzinsko i na dizelsko gorivo. Ukupno sniženje trošarina sada iznosi 80 lipa po litri bezolovnog motornog benzina. Do sada smo već jedno intervenirali i smanjili trošarinu za 40 lipa, sada ju smanjujemo za dodatnih 40 lipa po litri motornog benzina. Za dizelsko gorivo smo smanjili već ranije za 20 lipa i sada je smanjujemo za dodatnih 20 lipa”, kaže premijer dodajući da je država ukupno do sada smanjila trošarine s 3,86 kn na 3,06 kn za litru benzinskog goriva te s 3,06 kn na 2,66 kn za litru dizela.

Premijer je istaknuo i kako se uredbom dodatno ograničava i marža proizvođačima i distributerima, i to za dodatnih 10 lipa.  Tako se marža za benzinska i dizelska goriva smanjuje sa 75 lipa na 65 lipa po liti, a za plavi dizel s 50 na 40 lipa po litri.

Cijene naftnih derivata mijenjat će se svakih 14 dana, rekao je premijer. Uredba će biti na snazi 30 dana. Nove cijene ne benzinskim pumpama će biti od srijede. Premijer kaže zbog pravnih propisa.

“Kao što smo rekli, dok god budu ovakve okolnosti, više nego neuobičajene, mi ćemo koristiti mehanizme na raspolaganju i intervenirati u korist hrvatskih građana”, rekao je premijer.

Cijeli članak pročitajte na linku https://hr.n1info.com/vijesti/drasticno-rastu-cijene-goriva-danas-ce-intervenirati-vlada-press-pratite-na-n1/

U Buićima otvoren novouređeni boćarski dom

prometna policija foto mup

Jurio Ipsilonom 170 km na sat