in

Vodnjan opet otkazao Dane mladog maslinovog ulja

Dani mladog maslinovog ulja prije pandemije Foto Grad Vodnjan

Dani mladog maslinovog ulja, tradicionalna manifestacija koja ima za cilj promociju mladog maslinovog ulja i eno-gastronomske ponude s područja Vodnjanštine te promociju izlagača poljoprivrednih proizvoda iz regije i inozemstva, koja se od 19. do 21. studenog 2021. trebala održati po 16. put, nažalost je otkazana.

Teška odluka o otkazivanju omiljene manifestacije na Vodnjanštini donesena je zbog novog velikog rasta broja zaraženih u pandemiji Covid-19, koja je uzrokovala i prošlogodišnje otkazivanje Dana mladog maslinovog ulja. Iako je ove godine sve bilo spremno za održavanje 16. izdanja te su uloženi veliki napori u prilagodbi trenutnoj epidemiološkoj situaciji, procijenjeno je da je ovo ispravna i odgovorna odluka za sve stanovnike Vodnjana i okolice, kao i za sve posjetitelje, navodi se u priopćenju Grada Vodnjana.

Dani mladog maslinovog ulja zbog korone su otkazani i prošle godine.

“Teška srca smo otkazali Dane mladog maslinovog ulja. Zbog sve lošije epidemiološke situacije smatramo da je odgovornost prema svim uključenima prioritet, a u tome smo dobili i podršku Stožera civilne zaštite Istarske županije. Uložili smo veliki trud i iza nas je ogroman rad cijelog tima koji brine o organizaciji, ali sigurnost i zdravlje izlagača, naših sugrađana i svih posjetitelja mora nam biti na prvom mjestu. Obavijestili smo sve izlagače koji su nas također podržali i kojima zahvaljujem na odličnoj suradnji i uloženom trudu. Iskreno se nadam da će iduće godine epidemiološka situacija biti povoljnija te da ćemo moći uživati u novom, još boljem izdanju Dana mladog maslinovog ulja”, izjavio je vodnjanski gradonačelnik Edi Pastrovicchio.

Ovogodišnji Dani mladog maslinovog ulja trebali su biti održani na istoj, već dobro poznatoj lokaciji, na parkiralištu u Istarskoj ulici, ali, sukladno epidemiološkim preporukama i primjereno trenutnoj financijskoj situaciji te u dogovoru s izlagačima, u manjem šatoru koji je trebao ugostiti njih 45. Organizatori su bili spremni na provjeru Covid putovnica pri ulasku u šator, testiranje na licu mjesta, održavanje razmaka među izlagačima, ventilaciju prostora te brojne druge mjere.

Fokus je trebao biti na lokalnim maslinarima te njihovim proizvodima, a manifestacija je, uz potporu brojnih sponzora, trebala biti održana i pod visokim pokroviteljskom Predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića te Istarske Županije.

Okrugli stol “Otpadanje plodova masline”, koji se morao održati tijekom manifestacije, održat će se online u planiranom terminu u petak 19. studeni u 14 sati.

Uvodna izlaganja održat će stručnjaci Centra za Zaštitu Bilja Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu na temu biologije i pojave patule i mramorirane stjenice kao novih uzročnika otpadanja. Lokalna iskustva izložit će Edi Družetić, a iskustva slovenske Istre dr. Maja Podgornik s Instituta za maslinarstvo Znanstveno-istraživačkog centra u Kopru. Detaljni podaci o pristupanju bit će objavljeni na web stranicama Grada Vodnjana i Udruge Agroturist Vodnjan. 

jedriličarski klub horizont poreč

Poreč: Horizontovci ostvarili zapažen uspjeh na Kupu Lošinja 2021.

đelo hadžiselimović snježana radetić vladimir torbica ugo musizza andi bančić porečdox 2021

OTVOREN POREČDOX – Film o Johnnyju Deppu i izložba fotografija F20.5 Glorije Lizde