in

OTVOREN POREČDOX – Film o Johnnyju Deppu i izložba fotografija F20.5 Glorije Lizde

Foto Andi Bančić

Na 11. Porečdoxu jedna premijera, dvije izložbe, razgovori s autorima. U šest dana Festivala gledat ćemo 10 filmova

poreč dox kino foto andi bančić 8-11-2021
Foto Andi Bančić

Pučko otvoreno učilište Poreč  otvorilo je večeras 11. Porerčdox, međunarodni festival dokumentarnog filma koji će trajati do 13. studenoga. Izbornik i moderator festivala opet je Đelo Hadžiselimović koji je večeras, prije početka filma o Johnnyju Deppu, naglasio da ćemo u šest dana gledati deset filmova koji su mahom dobili nagrade publike. Kao i inače, pola je domaćih, a pola dokumentaraca s potpisom strane produkcije. Festival je službeno otvorio županijski pročelnik za kulturu Vladimir Torbica koji je izrazio zadovoljstvo što se manifestacija, unatoč situaciju, ipak održava, kao i većina drugih koje županija sufinancira. Na početku je publiku pozdravila ravnateljica porečkog Učilišta Snježana Radetić koja je zahvalila svojim suradnicima, a posebno Aleksandru Poropatu, što se PorečDox opet odvija u ovako kvalitetnom izdanju – uz jednu premijeru, dvije izložbe i razgovore s autorima. U ime Grada Poreča publiku u dvorani pozdravio je dogradonačelnik Ugo Musizza.

Potom je prikazan film Johnny Depp: Kralj kulta iz 2021. godine, redateljice Danielle Winter.  Nakon filma, u 19.30 u Maloj galeriji je otvorena izložba fotografija naziva F20.5, nagrađivane splitske umjetnice Glorije Lizde. Autorica svojim radovima istražuje teme obiteljskih odnosa, genetskog naslijeđa i sjećanja koristeći dokumentarnu i insceniranu fotografiju. Izložba F20.5 prikazuje njeno suočavanje s vlastitim djetinjstvom za vrijeme kojeg je otac bolovao od rezidualne shizofrenije. Lizde rekonstruira prošlost i reintepretira očeve vizualne halucinacije u nastojanju da osvijesti i prikaže utjecaj bolesti na cijelu obitelj.

foto andi bančić izložba glorije lizde u maloj galeriji f20.5
Foto Andi Bančić

Izložbu se može pogledati tijekom Festivala svakim danom od 10 do 12 i od 18 do 22 sata.

Utorak, 9. studeni, donosi nam dva filma: Agent krtica, redateljice i scenaristice Maite Alberdi, koji je 2020. godine bio nominiran za Oscara, te film Starac i roda, priča o Malenoj i Klepetanu, redatelja Tomislava Jelinčića, koji je iste godine, između ostalih, dobio nagradu publike na Liburnia Film Festivalu.

Srijeda je obilježena svjetskom premijerom filma Putevi vode, redatelja Elvisa Bilalića. Istražujući  vjekovnu povezanost  vode i čovjeka autor predstavlja život ljudi na 10 odabranih rijeka koje izviru i poniru u Hrvatskoj te kreira svojevrsnu riznicu posebnosti predstavljenih krajeva. Projekcija filma je u 18 sati, a nakon filma publika će imati priliku razgovarati s autorom. U 20.30 bit će projekcija filma Greta, o najpoznatijoj aktivistkinji današnjice, redatelja Nathana Grossmana.

izložba glorija lizda f20.5 mala galerija porečdox
Foto Andi Bančić

Četvrtak je dan posvećen ljubavi. Na putu oko svijeta u naš grad stižu Anđela i Davor Rostuhar te nam donose film  koji je rezultat njihova jednogodišnjeg projekta. Film Ljubav oko svijeta prikazuje 33 različite priče o ljubavi s najnevjerojatnijih mjesta na svijetu. Nakon filma bit će upriličen razgovor s autorima te otvorena istoimena izložba fotografija u foajeu, koju će posjetitelji moći vidjeti do kraja studenoga.

Tijekom petka i subote ljubitelji dokumentarnog filma mogu pogledati još četiri intrigantna filma. Petak donosi nagrađivani domaći film Jedan od nas, redatelja Đure Gavrana, koji prikazuje jednu zajednicu unutar koje je otkriveno seksualno zlostavljanje te film Shane MacGowan: Priča o pjevaču Poguesa, redatelja Juliena Templea.

Subota je posvećena filmovima koji se bave sudstvom, sukobima i zakonskim propustima, a u konačnici pripadanju i pripadnosti kao temama koje su nam svima zajedničke bez obzira gdje smo na kugli zemaljskoj: Sjedinjene Države protiv Billie Holiday,  redatelja Leeja Danielsa i Posljednji preživjeli: Tko je ubio Biggieja i Tupaca?, redatelja Nicka Broomfielda.

Za više informacija o filmovima posjetite mrežnu stranicu Pučkog otvorenog učilišta Poreč. Rezervacije se mogu obaviti na rezervacijskom sustavu http://rezervacije-poup.hr, a podignuti do pola sata prije početka projekcije, u protivnom se brišu iz sustava. Blagajna kina otvara sat vremena prije projekcije.

dani mladog maslinovog ulja vodnjan 2017

Vodnjan opet otkazao Dane mladog maslinovog ulja

krv darivanje krvi crveni križ

Rovinj: Akcija darivanja krvi u srijedu