in

VRSAR: Ministrica Marija Vučković svečano otvorila novi ribarski gat – prvi u Hrvatskoj financiran sredstvima EU

Foto Tanja Kocijančić

Tekst&Foto Tanja Kocijančić

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković svečano je danas pred brojnim okupljenima otvorila novi dograđeni ribarski gat u Vrsaru, vrijedan 10,53 milijuna kuna. Investicija je to Lučke uprave Poreč koji služi isključivo za smještaj i prihvat ribarskih plovila. Umjesto klasičnog rezanja vrpce, ministrica je uz pomoć dvojice ribara, Sergija Tonkovića i Roberta Parisa, simbolično prerezala ribarsku mrežu i time gat proglasila otvorenim.

Osim ministrice koja je najavila nova ulaganja u ribarstvo i poljoprivredu, okupljenima su se obratili predsjednik Obrtničke komore Istarske županije Robert Momić koji je naglasio da dovršetak ove investicije znači i velik dan za istarsko ribarstvo, te ravnatelj Lučke uprave Poreč Branko Curić koji se zahvalio svima koji su bili uključeni u ovaj važan projekt. Među uzvanicima bili su još i pomoćnik ministrice Ante Mišura, županijski pročelnik za poljoprivredu Ezio Pinzan, te brojni drugi.

Ribarski gat u luci Vrsar prvi je ribarski gat u Republici Hrvatskoj financiran sredstvima Europske unije  – Mjera I. 23./ I. 24. „Ribarske luke, iskrcajna mjesta, burze riba i zakloništa“. Projekt je realiziran u okviru provedbe Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo RH za programsko razdoblje 2014.-2020. godine. Cilj projekta je cjelovito uređenje ribarske infrastrukture za potrebe ribara na novo izgrađenom produžetku postojećeg gata, poboljšanje uvjeta za vezivanje, istovarivanje i prodaju ribarskih proizvoda te osiguranje rasta ponude lučkih kapaciteta u skladu s prostornim mogućnostima i načelima održivosti.

Brojni ribari iz cijele Istre i predstavnici lokalnih i županijskih vlasti i ustanova nastavili su se družiti na molu uz zakusku i glazbu Dua Batana iz Rovinja. Ministrica je potom otišla na kavu s istarskim ribarima kako bi čula njihove probleme, a nakon njenog odlaska u Poreč druženje je nastavljeno uz pečene srdele i vino na brodu Paris.

Podsjetimo još jednom. Ova investicija financirana je sa 75% iz EU fonda za pomorstvo i ribarstvo i s 25% iz Ministarstva poljoprivrede. Gat je produljen u istom pravcu za 30 metara, te još 15 metara okomito, u obliku slova L.

Ukupna dogradnja uključujući širinu iznosi s vanjske strane 61,1 metar. Širina novog dijela izveden je u širini postojećeg, dok širina okomitog dijela od 15 metara iznosi 7 metara. Ukupna površina novog dijela operativnog platoa iznosi 588 kvadrata i popločeno je kamenom. Za potrebe opskrbe vodom i strujom postavljana su 4 ormarića, pa ih sada ima 6 uz već postojeće. Radovi su startali lani u siječnju, a završili službeno prošlog mjeseca. Gat je jučer dobio uporabnu dozvolu, pa je od danas službeno u funkciji.

Izvođač radova bila je zajednica gospodarskih subjekata Vodogradnja Rijeka i BSK Commerce iz Rijeke. Projektant je bio IG inženjering, graditeljstvo i hidrogradnja iz Labina.

Inače, ministrica Vučković danas cijeli dan boravi u službenom posjetu Istri. Jutros je svečano otvorila manifestaciju Dani meda u Pazinu, a zatim se sastala s tartufarima. Nakon Vrsara otišla je u porečku Turističko-ugostiteljsku školu Antona Štifanića gdje su predstavljeni rezultati Mjera LRSR LAGUR-a “Istarski švoji”, a onda je sa svojim suradnicima i domaćinima posjetila gradilište sustava javnog navodnjavanja Červar Porat – Bašarinka.

Nagrada BOOKtiga za najčitaniji roman u Istri opet KRISTIANU NOVAKU

RAST OD 10 POSTO: Valamar u 2019. ostvario 2,22 milijardi kuna prihoda