in

VRSAR: Završena prva faza gradnje mola za ribare vrijednog 10,5 milijuna kuna, nastavak slijedi u listopadu

Pogled na luku iz zraka/Općina Vrsar

U Vrsaru je dovršena prva faza dogradnje gata za smještaj i prihvat ribarskih plovila, a bit će ondje i iskrcajno mjesto za ribe. Atraktivnu fotografiju iz zraka dobili smo iz Općine Vrsar na kojoj se vidi da je mol već produžen za dodatnih 45 metara izgradnjom cementnog gata u obliku slova L, s dužim krakom od trideset metara i kraćim, usmjerenim prema unutrašnjosti luke, od oko 15 metara.

Radovi su zbog turističke sezone podijeljeni u dva dijela pa druga faza počinje 1. listopada s radovima popločenja i ugradnje infrastrukture, u prvom redu vode i struje. Postavit će se i javna rasvjeta, hidranti, lanterna i napraviti rampe za prilaz gatu.

Nakon što radovi budu završeni, a očekuje se da će to biti u prosincu, obavit će se primopredaja radova i tehnički pregled zbog dobivanja uporabne dozvole i povlačenje sredstava iz EU fondova i upravljačkog tijela, doznajemo iz Lučke uprave.

Podsjetimo, cijela investicija košta 10,5 milijuna kuna, a u cijelosti se financira bespovratnim sredstvima iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo. Odluka o dodjeli sredstava uručena je porečkoj Lučkoj upravi u rujnu prošle godine tijekom sjednice hrvatske Vlade koja je održana u Puli. Sredstva će EU isplatiti nakon što se investicija okonča, pa je Lučka uprava uzela kratkoročni kredit kojim se podmiruju dospjele obaveze izvođačima radova, riječkim firmama Vodogradnja i BSK Commerce.

Produženjem postojećeg mola dobit će se novih petnaest mjesta za sidrenje, što zadovoljava potrebe Vrsara, kao jednog od vrlo aktivnih ribarskih centara na zapadnoj obali Istre.

U sezoni plave ribe bit će ovdje mjesta i za 20-ak plivarica s ostatka Jadrana. Vrsar je, naime, jedna od izvoznih luka za sitnu plavu ribu.

NEVRIJEME na Poreštini bez težih posljedica: U Valkaneli drvo zarobilo dijete u šatoru

POREČ: Zbog najave lošeg vremena koncert Beats & Bites odgađa se za srijedu