in

NEVRIJEME na Poreštini bez težih posljedica: U Valkaneli drvo zarobilo dijete u šatoru

Nevrijeme koje je u nedjelju navečer pogodilo Poreštinu prošlo je srećom bez težih posljedica, jer osim grana i stabala po prometnicama te nekoliko oštećenih automobila nije bilo ozlijeđenih. A to je najvažnije.

Nevrijeme je najviše pogodilo centar Poreča, gdje je rušilo drveće i grane, a na nekoliko su mjesta stradali i krovovi i nadstrešnice.

Kako smo saznali od zapovjednika Javne vatrogasne postrojbe Poreč Denisa Matoševića, dobili su poziv iz autokampa Valkanela u Funtani gdje je drvo palo na šator i zarobilo dijete. Od mnogobrojnih poziva građana koje su jučer dobili, posložili su prioritete, a oslobađanje djeteta iz šatora bilo im je na prvom mjestu. No, dok su stigli na mjesto događaja već je problem bio djelomice riješen, a dijete neozlijeđeno izvučeno iz šatora.

Matošević veli da su imali ukupno 16 intervencija koje je dežurna smjena od šest vatrogasaca uspjela sama riješiti u razdoblju od 20.15 do 23.40 sati. Kiše nije toliko napadalo, koliko je puhao jak vjetar i upravo je to bio razlog tolikih polomljenih grana i porušenih stabala po cijelom području njihove nadležnosti.

Prioritet im je bio oslobađanja cesta od grana i stabala kako bi se promet mogao nesmetano odvijati, a takvih intervencija imali su po cijelom gradu.

Matošević veli da su jedine štete bile na automobilima po kojima su pale grane i(li) stabla, a takve su slučajeve sinoć imali u Ulici Rajka Stipe, te kod hotela Pical i gostionice Hrast.

Kako saznajemo u gradskoj upravi, s uklanjanjem stabala nastavili su djelatnici gradskog komunalnog poduzeća Usluga Poreč koji su od radnog jutra na terenu. Šteta je učinjena na gradskom groblju gdje je jedna velika grana čempresa pala i oštetila nekoliko grobova. U olujnom je naletu palo je stablo i na nadstrešnicu boćališta na Gradskom kupalištu, uz lokaciju gdje se održava Ljetni kamp i streha je polomljena. Djelatnici Usluge uklanjaju polomljeno stablo, štetu na nadstrešnici treba utvrditi, a aktivnosti Ljetnog kampa će se drugačije organizirati i premjestiti na susjednu lokaciju na Gradskom kupalištu.

Stradalo je i drveće u Partizanskoj ulici, u parku ispod autobusne stanice, kraj Neptunovog hrama gdje su pale grane i oštetile jedan zidić, grane su pale i u rekreacijskoj zoni, ispod hotela Zagreb , na Porto Busoli, te na mnogo drugih mjesta, a osim javnih, mnogo je stabala stradalo i u privatnim dvorištima.

Djelatnici Usluge, radne jedinice Hortikultura, uklanjaju grane prvo sa prometnica, kako bi se promet vozila i pješaka mogao nesmetano odvijati, a kako predviđaju u Usluzi sanacija štete trajat će i cijeli tjedan, a u nekim će slučajevima na uklanjanju biti potrebna i intervencija alpinista. Djelatnici Usluge RJ Čistoća s čišćenjem su krenuli od ranih jutarnjih sati, a po cijelom su gradu čistili i velike količine napadalog lišća i otpada koje je nanio vjetar.

Zahvaljujemo se svim našim čitateljima koji su nam jučer i danas poslali fotografije. Više fotografija može se pogledati na našem Facebook profilu www.facebook.com/istraterramagicanews.

I ove će godine Funtana ulagati u javne plaže/Načelnik Mladen Grgeta/Foto Tanja Kocijančić

U FUNTANU ULOŽENO 300 MILIJUNA KUNA – Malo turističko i ribarsko mjesto dobilo kamp s pet zvjezdica i novu cestu – nakon ljeta niz novih investicija

VRSAR: Završena prva faza gradnje mola za ribare vrijednog 10,5 milijuna kuna, nastavak slijedi u listopadu