in

Za vikend izlov ribe u TARSKOJ VALI

Jakov Dulčić i Robert Momić - Foto Tanja Kocijančić - Tarska vala 2022.

U Tarskoj vali u subotu, 15. siječnja, planira se izlov ribe, ali ne zbog prodaje, već zbog znanstvenog istraživanja za dobivanje izuzeća, odnosno tzv. derogacije od Europske unije. Uvala je opasana ribarskom mrežom već pet dana u režiji Instituta za oceanografiju i ribarstvo iz Splita, a uz pomoć Ribarske zadruge Istra koja je zadnjih godina imala koncesiju Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja za zatvaranje te uvale i gospodarskog izlova. Posljednji gospodarski izlov ribe u Tarskoj vali dogodio se 2013.

Jakov Dulčić i Robert Momić - Foto Tanja Kocijančić siječanj 2022.
Jakov Dulčić i Robert Momić – Foto Tanja Kocijančić siječanj 2022. – Tarska vala

U ovom slučaju Ribarska zadruga splitskom je Institutu posudila mreže za eksperimentalni izlov koji ima za cilj izradu studije, koja će pak služiti za traženje derogacije od EU. Mreže potegače koje se ovdje koriste nisu, naime, prepoznate u legislativi Europske unije. Ovaj projekt eksperimentalnog izlova i izrade studije omogućit će u konačnici, kada i ako derogacija stigne, da se ponovno organizira oko 900 godina star tradicionalni izlov.

Tarska vala zatvorena mrežom - 13.01.2022.
Tarska vala zatvorena mrežom – 13.01.2022.

O tome smo razgovarali s upraviteljem Ribarske zadruge Robertom Momićem i prof. dr. sc. Jakovom Dulčićem, voditeljem Laboratorija za ekologiju i priobalni ribolov Instituta za oceanografiju. Dulčić je istaknuo da je Uprava za morsko ribarstvo Ministarstva poljoprivrede zaprimila zahtjev od splitskog Instituta za znanstveno istraživanje i izdala dozvolu za ovo istraživanje.

tarska vala 2019
Tarska vala 2019. – Foto: Tanja Kocijančić

-Gospodarski izlov u Tarskoj vali jedan je od uvjeta za opstanak naše Ribarske zadruge. K tome, tradicionalan je i žitelji ovog područja prakticiraju ga gotovo tisuću godina. Osim ekonomskog značaja, ovakvo zatvaranje Tarske vale poseban je doživljaj i može se iskoristiti u turističke svrhe, budući da je ovo jedina uvala u Hrvatskoj u kojoj se još obavlja takav tradicionalan izlov, navodi Momić.

Posljednjih su se dana u pojedinim medijima pojavile optužbe za ekocid. Prema nekim povijesnim izvorima, tradicionalni ribolov cipala (i sve više strijelki) mrežom potegačom u Tarskoj vali stariji je više od 900 godina. Uglavnom se na proljeće i jesen po nekoliko dana. No, kako ulaskom u EU više nije dozvoljen, on se ipak odvija, pa je negativnih komentara sve više.

Tarska vala zatvorena mrežom - 13.01.2022.
Tarska vala zatvorena mrežom – 13.01.2022.

Ribarska zadruga odbacila je bilo kakve insinuacije o nedozvoljenim radnjama te pozvala građane, medije i inspekciju da prisustvuju izlovu ovog vikenda.

Biolog Dulčić, kao voditelj ovog istraživanja, ističe da se radi o uzorkovanju korištenjem posebne tradicionalne mreže potegače, a za navedena istraživanja je zatražena i dobivena dozvola Uprave ribarstva Ministarstva poljoprivrede. 

Institut će dio ulovljenog biološkog uzorka analizirati na terenu, a dio uzoraka za detaljnu laboratorijsku obradu odnijeti u Institut. Ostatak ribe koji ne služi za biološku analizu pušta se živ iz mreže na slobodu. Za ciljane vrste prikupljaju se osnovni biološki parametri među kojima i podaci o prehrani (analiza želudaca), pored dužine, mase, starosti i osnovnih morfometrijskih parametara. Uzimat će se i eventualni nalazi (primjerci) nekih drugih rijetkih vrsta kao i onih termofilnog karaktera s ciljem da se utvrdi koliko je proces tropikalizacije i meridionalizacije Jadrana uznapredovao.

Tarska vala zatvorena mrežom - 13.01.2022.
Tarska vala zatvorena mrežom – 13.01.2022.

-Institut nema informacija, dojava niti saznanja o bilo kakvom prekršaju prilikom obavljanja terenskih uzorkovanja. I ove godine kao i svih prethodnih godina uzorkovanje će se obavljati u skladu sa Zakonom o morskom ribarstvu kao i u skladu s Pravilnikom o zaštiti riba i drugih morskih organizama. Prilikom izlova u Tarskoj uvali bit će prisutni djelatnici Instituta zaduženi za uzorkovanje i biološku obradu prikupljenog materijala, a na terenu će bili i predstavnici ribarske inspekcije koji će pratiti, kao i uvijek dosad, odvija li se uzorkovanje sukladno rješenju Ministarstva poljoprivrede, kazao je Dulčić.

Na upit šteti li potezanje mreža u Tarskoj vali staništu periski na tom lokalitetu Dulčić je kazao da temeljem dosadašnjih istraživanja i uzorkovanja, kao i pregledom svih analiziranih eksperimentalnih lovina koje je dosada obavio Institut za oceanografiju i ribarstvo u ovoj uvali, nisu utvrđeni primjerci plemenite periske (Pinna nobilis).

-Na temelju nekih preliminarnih istraživanja uistinu postoje određene lokacije na kojima se mogu naći pojedinačni primjerci peiski, ali prema našim saznanjima te lokacije ne nalaze se u prostoru zahvata mreže kao niti na području na kojem se obavlja završno izvlačenje mreže – odgovorio je prof. dr. sc. Jakov Dulčić.

Tarska vala - Antenal - 13.01.2022.
Tarska vala – Antenal – 13.01.2022.

Gradi se kružni tok u Taru, na cesti prema Novigradu - Foto Tanja Kocijančić

TAR: Gradi se rotor vrijedan 4,2 milijuna kuna prema Novigradu

pašta tjestenina ilustracija pixabay

S polica povučena tjestenina koju na tržište stavljaju Plodine