in

Za zaštitu okoliša i održivi razvoj u Istru stiglo 1,6 milijardi kuna iz EU fondova

Projekt KLIM - Kontija-Limski zaljev financira se iz EU fondova

Projekt LIKE – Living on the Karst Edge nastavak je višegodišnjeg nastojanja Istarske županije da zaštiti svoje prirodne potencijale i uspostavi primjerene mehanizme zaštite i upravljanja našim prirodnim vrijednostima. Projekt LIKE će osigurati i izradu stručnih podloga potrebnih za uspostavu regionalnog parka Ćićarija kao najveće regionalne kategorije zaštite koju još nemamo na području Istre.

Naime, projekt LIKE razvija ideju unaprjeđenja značajnog krškog prekograničnog područja Slovenije i Hrvatske, valorizaciju prirodne vrijednosti tog područja te njegovo stavljanje u funkciju općeg društvenog i gospodarskog razvoja. Projekt predviđa izradu brojnih planova upravljanja za zaštićene biljne i životinjske vrste, najčešće endeme područja ili ugrožene Natura 2000 vrste, provođenje brojnih radionica za lokalno stanovništvo, testne košnje travnjaka i uklanjanje invazivnih vrsta, organizaciju javno društvenih događanja, ekskurzija, kao i aktivnosti promocije prirodnih vrijednosti i ljepota područja provođenjem medijske kampanje.

Uz ovaj projekt, ističemo i projekt KLIM – Kontija-Limski zaljev, koji se odnosi na održivo upravljanje zaštićenim područjima, na području Općine Vrsar, a predviđa i edukaciju lokalnog stanovništva, učenika, studenata, znanstvenika i ostalih interesnih skupina, kao i uspostavljanje sustava za upravljanje posjetiteljima radi bolje valorizacije samih zaštićenih područja.

– Istarska županija vodeći je partner projekta te smo za provedbu svojeg dijela aktivnosti dobili više od dva milijuna kuna iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Ukupna vrijednost svih realiziranih projekata je čak 2,4 milijarde kuna, a bespovratna sredstva za istarske korisnike iz EU fondova iznose preko 1,6 milijarde kuna, naglasio je istarski župan Valter Flego.

Tako je na području Istarske županije do danas je realizirano 110 projekata koji se odnose na zaštitu okoliša i održivi razvoj, bilo da je riječ o šumarstvu, vodoopskrbi i odvodnji, klimatskim promjenama, mineralnim izvorima i rudarstvu, gospodarenju otpadom ili zaštiti okoliša.

EU projekti koje je provela ili provodi Istarska županija u najvećoj se mjeri odnose na domenu zaštite prirode i okoliša, točnije gospodarenje otpadom te zaštitu krša i izvorišta pitkih voda, objavio je IDS na svojim web stranicama.

Za vikend LIM BAY CHALLENGE: Utrka u kajaku, trekingu, abseilu i na brdskim biciklima

POREČ: Policija i gradski čelnici razgovarali kako UBRZATI izdavanje radnih dozvola